Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Bisericile de lemn din comuna Peștișani au fost incluse în rute turistice promovate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar vizitarea lor se face pe baza unui bilet digital gratuit.

Primăria Peștișani a reușit includerea bisericilor de lemn din comuna lui Brâncuși în două rute turistice promovate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, și anume: „Ruta Cultural Turistică Dezvoltată pe Plan Național – Ruta bisericilor de lemn din România” (https://turism.gov.ro/…/uploads/2022/11/NATIONALE24.11.pdf) și „Ruta Cultural Turistică Transnațională – Ruta bisericilor de lemn din România și Republica Moldova” (https://turism.gov.ro/…/2022/11/TRANSNATIONALE.24.11.pdf ).

Comuna Peștișani deține în patrimoniul cultural 4 biserici de lemn, toate fiind clasificate monument istoric de categorie B.
Biserica de lemn din Frâncești

Este amplasată la DN 67 D chiar la intrarea în comuna Peștișani pe drumul ce face legătura între Târgu Jiu-Peștișani-Tismana-Ponoarele-Herculane. Construită în 1823, poartă hramul „Sfântul Gheorghe”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09301.

Biserica de Lemn din Peștișani

Este amplasată în centrul comunei, în satul Peștișani, la circa 300 de metri de intersecția DN 67D cu DJ 672 Boroșteni-Hobița. Construită în 1735, poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Paraschiva”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09345.

Biserica de lemn din Gureni

Este amplasată în satul Gureni, la baza masivului Vâlcan, pe DC 132. Construită în 1735, are hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09310.

Biserica de lemn din Hobița

Este amplasată în vecinătatea DC 96 Hobița-Peștișani. Construită în 1829, poartă hramul „Intrarea în Biserică”. Biserica se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: GJ-II-m-B-09312.

Lungimea totală a rutei este de aproximativ 16 km

Bisericile pot fi vizitate conform calendarului afișat pe site-ul primăriei Peștișani, www.pestisani.ro, precum și pe site-ul agenției partenere www.romanian-adventures.ro.

Lungimea totală a rutei este de aproximativ 16 km-Frâncești-Gureni-Peștișani-Hobița, iar vizitarea se poate face de 2 ori pe lună, în prima și a treia duminică a fiecărei luni în baza unui bilet cu valoare zero descărcat on-line de aici: https://www.romanian-adventures.ro/…/bilet-ruta…

Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova, unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a turismului din ultima perioadă, dezvoltat de ministerul de resort în colaborare cu Agenția de Investiții din Republica Moldova, a câștigat recent locul al II-lea în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”, organizat de Rețeaua Europeană pentru Turism Cultural, în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Turism.

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.