Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

tudor-1Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu este liceul cu una dintre cele mai frumoase arhitecturi, însă istoria acestuia este prea puțin cunoscută. Din acest motiv, scriitorul Ion Duguleanu ne face cunoscută o parte din trecutul impozantei clădiri din Orașul lui Brâncuși și precizează cum a fost ridicată construcția, dar și cui a aparținut casa care s-a aflat în acest loc. Din păcate, informațiile existente despre această bijuterie arhitecturală sunt destul de puține. Liceul a fost construit pe fostul amplasament al casei Grigore și Smaranda Călinescu.

„În scrierea acestui capitol, în partea privitoare la construcția pe care încercăm să o prezentăm, am întâmpinat serioase dificultăți urmare a faptului că nu am putut afla printre documentele consultate o imagine a ei sau măcar o descriere mai amănunțită. Acest fapt ar putea avea mai multe explicații . Prima și cea mai plauzibilă ar fi aceea că nu am căutat suficient printre actele și lucrările pe care le-am avut la îndemână.

A doua ar fi faptul că la Arhivele gorjene nu am întâlnit documentele emise cu ocazia demolării casei și construirii pe acest amplasament a clădirii Gimnaziului Tudor Vladimirescu ( ulterior devenit liceu și apoi colegiu național).

O alta ar fi împrejurarea că majoritatea celor care au scris despre Liceul «Tudor Vladimirescu» s-au preocupat, în principal, de activitatea didactică și cea de personal și nu s-au arătat interesați de partea privind construcția lui și, cu atât mai puțin, de imobilele demolate pentru a face loc clădirii liceului.

De fapt, atât clădirea care a aparținut familiei Călinescu și persoanele care au zidit-o și deținut-o au trăit cea mai mare parte a vieții lor în secolul XIX. Cum această familie a fost una dintre cele mai cunoscute din oraș, cu implicații deosebite în viața politică, socială și culturală a Târgu Jiului, credem că fie și doar câteva rânduri și tot merită să le fie dedicate.

O primă mențiune cunoscută de noi despre existența aici a unei clădiri care a aparținut familiei Călinescu ar fi documentul cartografic care însoțește «Istoria Târgu Jiului», lucrarea lui Alexandru Ștefulescu”  a scris Ion Duguleanu în volumul său din anul 2012 – „Târgu Jiu * Case *Oameni * Destine”.

colegiul-tudor-vladimirescuÎn această casă, proprietarii au trăit până în momentul când a fost preluată de Ministerul Învățământului, care a început construirea unei instituții de învățământ.

„Să reținem că terenul pe care s-a aflat casa respectivă a aparținut în primele decenii ale secolului XIX lui Dinu Bâlteanu, după care a trecut în proprietatea lui Grigore Călinescu. Nu excludem, dar nici nu putem dovedi cu acte, descendența soției lui Grigore Călinescu din familia Bâlteanu, dar trebuie să spunem că majoritatea terenurilor din jurul acesteia au aparținut familiei Bâlteanu. (…)

Familia Călinescu a locuit aici până în ultimele decenii ale  secolului XIX când terenul și casa au trecut în proprietatea Ministerului Învățământului care a început construirea aici a unei clădiri care va servi, într-o primă fază, ca sediu al Gimnaziului «Tudor Vladimirescu» și apoi a liceului cu același nume, construcție emblematică pentru acest oraș, inaugurată în anul 1898”, a mai scris Ion Duguleanu în volumul „Târgu Jiu * Case *Oameni * Destine”.

Grigore Călinescu a avut rangul boieresc de clucer, iar în anul 1833 a fost cârmuitor al județului. Acesta era născut în ultimul deceniu al secolului XVIII.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.