Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

1Joi, la prânz, a avut loc gala premiilor naționale ale evenimentului cultural „Serile la Brădiceni“. Atelierul național de poezie a ajuns, anul acesta, la cea de-a XX-a ediţie. Premiul Național pentru Poezie a fost acordat poetului Aurel Rău, în vârstă de 86 de ani, din Bistrița Năsăud, premiat fiind și poetul și criticul literar Constantin Cubleșan de la Cluj Napoca, dar și alți importanți participanți la atelierele din cadrul manifestării culturale.Premiul „Arthur Bădiță”, pentru poezie, a fost obținut de Lazăr Popescu. Premiul „Nicolae Diaconu”, pentru eseu, a ajuns la Ion Hirghiduș, în timp ce premiul pentru promovarea culturii gorjene a mers către Emilia Ivancu. 

Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“ Gorj, în parteneriat cu Primăria și 2Consiliul Local din Peștișani, Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj, CJ Gorj, dar și Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu au organizat și anul acesta o nouă ediție a atelierelor „Serile la Brădiceni”.

Conceput ca un prilej de dialog şi de schimb de idei între creatori şi exegeţi contemporani din domeniul poeziei, Atelierul îşi propune recunoaşterea poeţilor şi criticilor autentici cu scopul de a le pune în valoare opera și încurajarea creaţiei tinerilor scriitori. La Căminul Cultural din satul Brădiceni, chiar peste drum de unitatea școlară unde a învățat doi ani și sculptorul Constantin Brâncuși, a avut loc joi, după prânz, ceremonia decernării premiilor naționale

„Serile la Brădiceni” pentru poezie și critică literară. De asemenea, au fost premiați elevii participanți la Atelierele de scriere creativă. „Ideea organizării ceremoniei de premiere aici, la căminul din Brădiceni, mi-a aparținut. Este cea de a XX-a ediție și prima ediție a avut loc tot aici. Era timpul să facem aici ceremonia. Acest cămin va intra în reabilitare și modernizare, am semnat actele. (…) Ne interesează revigorarea vieții culturale, a tradițiilor din Peștișani. Îi mulțumesc doamnei Bratu pentru tot ce a făcut. Anul acesta am făcut o mapă, am oferit cazarea aici, vom face o revistă. Să rămână ceva în urma Serilor la Brădiceni”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani.

3Premii de recunoaștere

Poetul Aurel Rău a primit Premiul național pentru poezie:

„Sunt onorat că mă aflu într-o asemenea împrejurare și mulțumesc pentru premiu și cuvintele frumoase. Mă gândesc la poetul Grigurcu pentru că am înțeles că el a adus în discuție numele meu. (…) Țin să vă mulțumesc mult și vă doresc toate cele bune, aici, la Brădiceni și să aveți de premiat poeți mult mai buni”, a spus Aurel Rău. Criticul clujean Constantin Cubleșan a fost premiat (Premiul național pentru critică n.red.) în cadrul manifestării, fiind oferite și alte distincții oamenilor de cultură participanți la cea de a XX-a ediție a „Serilor la Brădiceni”.

Ceremonia s-a încheiat cu un podium poetic, recitaluri de poezii și muzică folk, pe scenă urcând solistul Dan Vană.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.