Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În perioada 27-30 septembrie a avut loc la Târgu-Jiu școala de toamnă „Țăranii și universul lor cultural: o istorie a culturii rurale din Oltenia”, eveniment organizat de Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” și Academia Română prin Institutul de Cercetări socio-umane „C. S. Nicolăescu-Plopșor” Griscu, cu sprijinul Consiliului Județean Gorj. Vineri, 29 septembrie, s-a desfășurat deplasarea pe teren, cea de-a doua etapă a evenimentului la care au participat 14 etnologi, antropologi, studenți și pasionați de etnologie din Craiova, Cluj, București, Baia Mare și Târgu-Jiu.

Potrivit organizatorilor, această școală de toamnă se dorește un spațiu de formare și de reflecție pentru viitorii cercetători ai unei regiuni cu un frumos specific istorico-cultural. Publicul țintă avut în vedere este format din studenți, masteranzi, doctoranzi, interesați în explorarea unor teme care pot redefini interesul specialiștilor pentru cunoașterea acestei bogate regiuni etnoculturale. Au fost invitați specialiști din București, Cluj, Craiova, de formații diferite (etnologi, antropologi, istorici, filologi), care vor susține o serie de prezentări pornind de la proiecte de cercetare de durată, care le-au permis să surprindă diferite fenomene culturale de cert interes pentru Oltenia. Activitatea de vineri, 29 septmebrie, a vizat vizitarea unor monumente importante pentru județul Gorj, mai mult sau mai puțin cunoscute, precum: Mănăstirea Cămărășeasca și Muzeul Tudor Arghezi din Târgu Cărbunești, biserica de lemn de la Pârăul Boia din comuna Jupânești, Casa memorială Tudor Vladimirescu și Biserica monument din Vladimir, crucile de pomenire din apropierea acesteia și Cula Groșerea din comuna Aninoasa.

Atenția participanților s-a focalizat în special pe cultura religioasă a țăranilor gorjeni, astfel că Biserica din Pârăul Boia a fost obiectivul de maxim interes. Accesul spre lăcașul de cult aflat într-o stare avansată de degradare și ascuns între copaci se face pe un drum inaccesibil mașinilor, după aproximativ 1,5 km de mers pe jos în pădure, apărând în fața ochilor monumentul de patrimoniu. Construcția lăcașului de cult este realizată din lemn, pe alocuri tencuit. În interior a fost găsit un caiet de pomelnice, o lădiță din lemn sculptat, un tablou memorial ce reprezintă 3 localnici morți în Războiul de independență, 2 dulapuri, haine preoțesti și alte candelabre. Cu mare interes au fost privit și crucile de pomenire așezate pe marginea șoselei din comuna Vladimir. Fiecare lucrare are personalitatea ei: picturi elaborate sau naive, culori neutre sau îndrăznețe și juxtapuneri ingenioase. Toate puse laolaltă creează o imagine originală, o compoziție de design colectiv unică, au spus cercetătorii prezenți la cercetarea în teren. Acțiunea s-a dovedit a fi un real succes, iar participanții au fost mai mult decât încântați să descopere câteva din frumusețile Gorjului. La finalul zilei, Sanda Roman din Baia Mare a mărturisit că obiectivele vizitate au fost numeroase și ofertante, putând face cu ușurință obiectul a două zile de cercetări.

Carmen Ciochină (autor)

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.