Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Poarta Sărutului, una dintre cele mai importante repere ale sculpturii românești, a fost inaugurată la 27 octombrie 1938. Din dragoste pentru istoria orașului Târgu Jiu, gorjeanul Ion Țîrlea a postat o imagine inedită cu momentul atât de important în trecutul nostru. Astfel, preț de câteva clipe ne putem întoarce în timp pentru a observa zecile de suflete care au luat parte la ceremonia de inaugurare a monumentului ce este considerat, deopotrivă, templu al iubirii și al morții.

Una din cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși este Poarta Sărutului, parte a Ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Opera sculptorului gorjean încântă privirile oamenilor de aproape 80 de ani. Monument dedicat eroilor gorjeni căzuți în Primului Razboi Mondial, dar și martor al sutelor de cupluri ce și-au unit destinele în fața acestuia, Poarta Sărutului reprezintă o veritabilă comoară pentru potențialul turistic al județului Gorj.  Inaugurarea sculpturii din piatră nu s-a făcut, întocmai, ca la carte. Din pricina unei programări târzii a inaugurării și a unor incidente politice, Constantin Brâncuși a ales să nu fie prezent la eveniment, alegând să se întoarcă la Paris, în semn de protest.

Constantin Brâncuși a ales să nu fie plătit pentru munca sa

Opera lui Brâncuși poate fi admirată de vizitatorii Parcului Central din Târgu Jiu și este cunoscută la nivel internațional. Celebrul Brâncuși a refuzat să ia bani pentru munca sa, în semn de respect pentru eroii căzuți la datorie. Inaugurarea Porții Sărutului a avut loc la 27 octombrie 1938. „Portalul face parte din ansamblul monumental sculptural Constantin Brâncuși, dedicat eroilor din Primul Război Mondial și a fost realizat din travertin, începând cu luna octombrie a anului 1937, fiind finisat la 20 septembrie 1938. Programarea inaugurării operei, cu peste o lună de la terminarea ei, a făcut ca Brâncuși să părăsească Târgu Jiul și să se întoarcă la Paris. Schimbarea din funcție a lui Nicolae Tătărescu și unele atacuri repetate din presa centrală, l-au făcut, ca în semn de protest, să nu fie prezent la inaugurare. Portalul, având forma unui arc de triumf pe care apare sărutul brâncușian, naște o multitudine de semnificații, fiecare dintre noi putându-le trăi, savura și asimila într-o manieră proprie. Constantin Brâncuși a lăsat aici, la noi, în Târgu Jiu,  o poartă către lume… și o lume ce simte mereu, să vină către poartă”, scrie gorjeanul Ion Tîrlea, pe pagina sa de socializare.

Deși Constantin Brâncuși s-a stins acum mai bine de șase decenii, operele sale au rămas martorii muți ai talentului său desăvârșit. Munca sculptorului a pus Gorjul pe harta lumii, iar noi avem încă un motiv în plus să ne mândrim cu acest tezaur neprețuit.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.