Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

targu jiuO imagine inedită din orașul Târgu Jiu, în urmă cu aproape jumătate de secol, poate fi admirată pe pagina „Târgu Jiu Odinioară”. Poza ilustrează Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu și Casa de Cultură a orașului, în vremea când blocurile din spatele acesteia nu erau construite, astfel că se putea observa inclusiv turnul Castelului de Apă. 

„Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu și Casa de Cultură a Sindicatelor, anii ’70. În fața instituției încă nu apare statuia lui Constantin Brancuși, opera a sculptorului Ion Irimescu, ce urma a fi inaugurată în 1976. Blocurile din spatele Casei de Cultură încă nu se construiseră și astfel, din Piața Prefecturii, se putea vedea Castelul de Apă de lângă cinematograful Dacia. În partea dreaptă, casele de pe actualul bulevard Ecaterina Teodoroiu încă nu fuseseră demolate de către regimul comunist. Multă verdeață, flori și o imagine a unei zile din mijlocul orașului Târgu Jiu de acum aproape o jumătate de secol”, a scris administratorul paginii „Târgu Jiu Odinioară”

Povestea mausoleului începe în anul 1935, moment în care Arethia Tătărescu, președinta Ligii Naționale a Femeilor Române din Gorj, îi comandă Miliței Petrașcu, ucenica lui Constantin Brâncuși, să execute un monument-sarcofag care să acopere mormântul Ecaterinei Teodoroiu. Astfel, la data de 8 septembrie 1935 se dezvelește mausoleul chiar în prezența Regelui Carol al II-lea, a prim-ministrului Gheorghe Tătărescu, episcopului Vartolomeu al Râmnicului și a mai multor membri ai Guvernului României.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.