Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul de Artă din Casa lui Ceaușescu
Muzeul de Artă, din Târgu Jiu

În Târgu Jiu există un loc ce merită vizitat, un loc pe lângă care trecem de multe ori și pe care majoritatea din oraș îl cunosc ca fiind casa soților Ceaușescu. În această locație, de foarte mulți ani, există Muzeul de Artă, secție a Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”. Cei care veți trece pragul acestei instituții de cultură veți avea ocazia să o cunoașteți pe Dorina Cioplea, și Văduva, un muzeograf care pune multă pasiune în ceea ce face și cu ajutorul căreia veți înțelege arta mult mai bine, dar și acest muzeu.

Câteva date despre Muzeul de Artă

Muzeul de Artă se află lângă stadionul din Târgu Jiu, în cazul în care veniți dinspre primărie, sau în Parcul Central, în cazul în care alegeți să vizitați prima dată operele lui Constantin Brâncuși, după care acest muzeu, practic are două intrări. Dacă vreți să ajungeți cu taxiul la această locație trebuie să spuneți doar atât: „Vrem să ajungem la casa lui Ceaușescu”, iar omul va știi unde să vă ducă.

Clădirea în care se află Muzeul de Artă a fost construită inițial pentru soții Ceaușescu, ca o casă de protocol, dar ei nu au stat niciodată aici. Această clădire a fost finalizată în anul 1988 și era pregătită oricând să-i primească pe cei doi, fiind aranjată, mobilată, chiar și grădina era pusă la punct după gusturile lor. Din anul 1993 aici a fost mutat Muzeul de Artă din Târgu Jiu, care din anul 1984, până la mutarea lui, a funcționat în actuala clădire a Colegiul Național „Virgil Madgearu”, din oraș.

Ce putem vedea în acest muzeu

Muzeul de Artă din Casa lui Ceaușescu
Muzeul de Artă, din Târgu Jiu

„În cadrul muzeului, la parter veți putea vedea multe lucrări semnate de Iosif Keber, de pictorul brașovean Mișu Popp, dar în același timp veți descoperi și multe lucrări de artă religioasă, vechi. Tot la parter este amenajată o sală dedicată lui Brâncuși, în care sunt expuse lucrări realizate de autori români moderni și chiar contemporani. Printre aceștia amintim pe foarte talentatele Milița Petrașcu și Rodica Popescu, pe Ion Murariu, Eugen Tăutu, dar și contemporanii Maxim Dumitraș, Valer Neag, Vlad Ciobanu, Mihai Țopescu și alții. Etajul este unul mult mai eclectic, cu piese realizate în diferite tehnici, de la pictură pe pânză sau carton și până la ceramică, gips, metal și sticlă”, spune Dorina Cioplea-Văduva.

Muzeul de Artă din Casa lui Ceaușescu
Muzeul de Artă, din Târgu Jiu

Totodată, în acest muzeu puteți vedea lucrările mai multor pictori, deveniți clasici, printre care Gheorghe Petrașcu sau Nicolae Vermont: „O serie de pictori, deveniţi clasici ai spaţiului artistic românesc, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Vermont, Henri Catargi, Aurel Jiquidi, Schweitzer-Cumpăna, Margareta Sterian, Alexandru Ciucurencu, etc., sunt şi ei prezenţi, prin operele lor, în muzeul nostru. Lucrările inconfundabile, de mare densitate artistică, ale maestrului Corneliu Baba ne indemna încă o data la meditaţie. Remarcabili artişti contemporani, Constantin Blendea, Ion Pacea, Vasile Grigore, Ion Salistreanu, Sorin Ionescu şi Marin Gherasim, sunt prezenţi prin opere semnificative”, se arată și pe site-ul Muzeului Județean Gorj.

Muzeul este deschis de miercuri până duminică, luni și marți fiind închis, între orele 9:00 – 17:00. Prețul biletului este de 7,4 lei pentru adulți și 3,4 lei pentru elevi și studenți. În același timp, există și o taxă de fotografiere de 20 de lei, dar și una pentru filmare de 15 lei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.