Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Casa slugerului Barbu Gănescu este unul dintre cele mai importante monumente de patrimoniu din municipiul Târgu Jiu. Imobilul a aparținut și lui Ion Bărbulescu. Un alt proprietar a fost Constantin Bălănescu, care a restaurat-o radical şi a reamenajat-o în anul 1929 sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, de origine austriacă. Sculptorul Constantin Brâncuşi a locuit în casa Gănescu în anii 1937 – 1938, perioadă în care a lucrat la ridicarea ansamblului monumental de la Târgu Jiu. 

casa ganescu 5 casa-ganescușș

Casa slugerului Barbu Gănescu, unde între anii 1937-1938 a locuit Constantin Brâncuși, este folosită de Consiliul Județean Gorj drept casă de protocol pentru oaspeții veniți din alte județe sau țări. Monumentul istoric nu poate fi vizitat de turiști.

Potrivit reprezentanților Direcției pentru Cultură Gorj, Casa Barbu Gănescu este o construcție în stil neoromânesc care are la origine nucleul unei locuințe ridicate în 1790. Numele și-l trage de la slugerul Barbu Gănescu, proprietarul ei la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Potrivit informațiilor culese de magistratul Ion Duguleanu și publicate în volumul din 2010 – „Târgu-Jiu. Case-Oameni-Destine”, Barbu Gănescu s-a născut la 1777, într-un sat al județului Vâlcea. Făcea parte dintr-o importantă familie, iar în ierarhia nobiliară a avut rangul de sluger.

A rămas în istorie grație activității culturale pe care o sprijinea, alături de soția sa. „În Casa Gănescu, profesorul Constantin Stanciovici Brănișteanu a organizat numeroase spectacole de teatru. Barbu Gănescu a avut doi fii, Barbu și Grigore. Pitarul Barbu B. Gănescu a făcut parte din Divanul Ad-Hoc al Țării Românești în 1857, ca deputat de Târgu Jiu. Fratele său, Grigore Gănescu, a făcut studii de istorie și a fost profesor de istorie la București, după care s-a stabilit în Franța”, scrie Ion Duguleanu în volumul mai sus amintit.

 casa ganescu  brancusi-480x300

Alți proprietari

La sfârșitul secolului al XIX-lea, Casa Gănescu și terenul au devenit proprietatea familiei Bărbulescu. Ion Bărbulescu avea o vârstă înaintată, iar în 1925 a vândut casa lui Constantin Bălănescu. Acesta o restaurează radical și o reamenajează în anul 1929 sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, care contribuie la decorația exterioară și la distribuția încăperilor.

Constantin Titi Bălănescu a absolvit Școala Superioară de Comerț din Craiova, apoi s-a consacrat vieții politice și activităților bancare.

„În perioada interbelică, Titi Bălănescu a fost director al Băncii Comerciale Craiova-Agenția Târgu Jiu, dar și membru în consiliul de administrație al acestei unități. A fost consilier orășenesc, iar din 1914 a fost de mai multe ori primar al orașului și senator. A avut un rol foarte important în perioada războiului. (…) Din martie 1922 a revenit în fruntea urbei, mai întâi ca Președinte al Comisiei Interimare și apoi deținând funcția de primar timp de alți patru ani”, scria Ion Duguleanu. Titi Bălănescu a condus prin competență și pricepere Banca Comerțului de la Târgu Jiu.

casa ganescu 4 casa ganescu m

Anii ce au urmat…

balcon-si-curte-de-la-casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj trepte-de-la-casa-brabu-ganescu-din-targu-jiu-judetul-gorj

În 1948, Casa Gănescu a fost luată de Ministerul Sănătății pentru a înființa aici Dispensarul  de puericultură. Apoi, casa și terenul au fost naționalizate. Între 1950-1989, imobilul a fost sediul Casei de Oaspeți a PCR.

Nu se știu exact ce personalități ale erei comuniste au fost cazate aici. După Revoluție, urmașa ultimului proprietar a câștigat Casa Gănescu și apoi a decis să o vândă către CJ Gorj. „Consiliul Județean Gorj a modernizat-o și i-a păstrat destinația inițială-casă de oaspeți. (…)

Casa are o fundație adâncă și o temelie groasă din piatră de râu, ziduri de cărămidă și șarpantă de lemn. Verandă deschisă cu stâlpi și semiarcade, două balcoane de tip pridvor țărănesc, camere mari, cramă. (…) După 1998, CJ Gorj a dat o altă destinație demisolului: aici sunt trei holuri, două crame, două mici depozite, o bucătărie, cameră de serviciu”, a scris magistratul Ion Duguleanu în „Târgu-Jiu-Case. Oamnei. Destine” (2010).

Grădina vie

casa-ganescu1-331x219

În parcul Casei Gănescu se află o masă din piatră asemănătoare cu Masa Tăcerii și mai multe pietre de râu, gândite de Constantin Brâncuși ca mese de grădină. Parcul se află în administrarea Primăriei Târgu Jiu, prin Direcția de Cultură.

Distribuie:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.