Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Festivalul Crailor din Lupeni
parada portului popular

Pe 18 decembrie, în Municipiul Lupeni, din județul Hunedoara, s-a organizat ediția a XXV-a a „Festivalului Crailor”. Evenimentul s-a desfășurat în Parcul C.A.P din oraș, unde majoritatea locuitorilor,  dar și a turiștilor sosiți în zonă, au cântat colinde alături de cei care au urcat pe scenă. Festivalul a început cu o paradă a portului popular, în care cei care iubesc tradiția, dar și folclorul, au purtat cele mai frumoase costume momârlănești.

Și în acest an, în cadrul festivalului, a avut loc o competiție între șapte cete de colindători, venite din diferite zone folclorice de pe Jiul de Vest, cum ar fi Paroșeni, Uricani, Bărbăteni, dar și din diferite zone ale Lupeniului – Viitorului sau Ștefan-. După patru ore, cât a durat concursul, juriul a avut o misiune destul de grea în a stabili cine sunt câștigătorii, aspect recunoscut și de Emil Părău, inițiatorul acestui festival: „am căzut de acord că toate cetele merită să urce pe podium, pentru că fiecare a avut un program deosebit, fiecare au avut costume impresionante și fiecare au dat dovada că sunt cu adevărat păstrători ai tradițiilor noastre strămoșești.”.

4 cete de colindători au câștigat titlul de laureați ai festivalului
Festivalul Crailor din Lupeni
parada portului popular

Față de anii trecuți, în acest an, 4 cete de colindători au câștigat titlul de laureați ai festivalului, fiind vorba despre „Vestitorii Domnului”, din Lupeni, „Moștenitorii” din Bărbăteni, Craii „Drăghicioni” din Paroșeni, precum și „Junii Uricaniului”.  Pe locul doi a urcat ceata crailor „Popești” din Uricani, iar pe locul al treilea s-a clasat ceata crailor „Ștefan” Lupeni, dar și „Craii de la Răsărit”, din cartierul Viitorului.

Pe lângă cele șapte cete de colindători, pe scena festivalului au mai urcat cei de Clubul Elevilor din Lupeni, cei de la Ansamblul „Mesagerii iubirii” din Lupeni, cei de la Ansamblul artistic „Junii Petrileni”, din Petrila, precum și artiștii Luka și Andra Moldovan sau Andreea Ivan și Trupa Cocs.

Festivalul Crailor din Lupeni
Cristian Fodor și Ciprian Roman

Și ca tabloul să fie complet, cei prezenți au putut vedea și asculta doi artiști cunoscuți din Hunedoara, Cristian Fodor și Ciprian Roman, acompaniați de taragotistul Ovidiu Urzicean și de maestrul Gheorghe Câlțea, de la Ansamblul profesionist „Drăgan Muntean”, din Deva.

Festivalul Crailor din Lupeni
Emil Părău și Cristian Răzmeriță

„Obiceiurile vor fi păstrate în continuare…”

„Festivalul Crailor” a fost organizat de Primăria Municipiului Lupeni în colaborare cu Emil Părău, administratorul firmei COMEXIM R Lupeni, un om care se luptă în fiecare zi ca tradițiile și obiceiurile românești să nu moară, și care este cunoscut în zonă, și nu numai, ca un continuator al tradițiilor locale: „vă mulțumesc mult pentru prezență, atât celor care au fost pe scenă, cât și dumneavoastră care ați venit să vedeți acest spectacol. Cred că ne-am adus aminte toți de tinerețe, unii care suntem mai în vârstă, iar cei mai tineri au văzut niște obiceiuri păstrate aici de sute de ani și eu zic că vor fi păstrare în continuare, cel puțin eu voi lupta pentru asta.”

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.