Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O delegație a Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu a participat, în perioada 18-28 iunie, în Statele Unite ale Americii, la Programul pentru Vizitatori Internaţionali – IVLP cu tema „Management şi design muzeal“. Programul, organizat de Ambasada SUA la Bucureşti, a reunit specialişti în domeniu de la muzee importante din România şi a constat în vizite profesionale la muzee şi organizaţii culturale din Washington DC, Los Angeles şi New York.

Vizitele la muzee şi discuţiile cu specialiştii americani au reprezentat o ocazie deosebită de a afla cum sunt organizate, conduse şi cum funcţionează instituţiile de cultură americane. Reprezentanții Muzeului Județean Gorj vor încerca să pună în practică cele văzute în America.

„Am putut afla cum sunt create programe educaţionale pentru comunitatea locală şi cum vizitatorii sunt încurajaţi să revină la muzeu prin astfel de programe. De exemplu, la muzeul oraşului New York ne-au fost prezentate câteva programe educaţionale pentru familii, elevi şi adulţi, având rolul de a promova educaţia non-formală prin diverse activităţi, precum jocuri, muzică sau artă. Acestea vor constitui sursa de inspiraţie a unor noi programe educaționale pe care Muzeul Judeţean Gorj doreşte să le dezvolte în viitor.

La Muzeul Toleranţei şi Muzeul Holocaustului din Los Angeles am văzut cum noile tehnologii sunt utilizate pentru a reda vizitatorilor o experienţă vizuală şi auditivă inedită. Astfel, impactul expoziţiilor permanente şi temporare organizate de muzee este mult mai mare. În secolul XXI, când noile tehnologii sunt folosite pe scară largă în toate domeniile de activitate, muzeele trebuie să se adapteze acestui trend şi să ofere tinerilor noi modalităţi de a interacţiona cu arta. Muzeul Judeţean Gorj va continua să susţină, în limita posibilităţilor financiare, folosirea tehnologiilor moderne în activităţile cultural-educative pe care le desfăşoară“, se arată într-un comunicat al Muzeului Județean Gorj.

Capodopere de Brâncuși, în muzee americane

Delegația gorjeană a vizitat o serie de muzee importante din SUA, unele dintre cele mai importante fiind „Getty“ din Los Angeles, Muzeul Metropolitan sau Muzeul „Guggenheim” din New York, în unele din aceste muzee aflându-se și o serie de capodopere realizate de Brâncuși. „Un muzeu important pe care l-am vizitat în această perioadă a fost şi Muzeul de Istorie a Amerindienilor din Washington DC, parte a Institutului Smithsonian.

Prin modul modern de prezentare, acesta redă evoluţia şi provocările avute de-a lungul timpului de către triburile de amerindieni din Statele Unite ale Americii. Unele dintre cele mai renumite muzee de artă din lume, precum Muzeul «Getty» din Los Angeles, Muzeul Metropolitan sau Muzeul «Guggenheim» din New York ne-au impresionat prin colecţiile lor de artă universală şi prin modul impecabil de conservare şi restaurare a artefactelor. De asemenea, în unele dintre aceste muzee, am putut admira câteva dintre operele marelui sculptor Constantin Brâncuşi, expuse cu grijă publicului numeros“,  se mai precizează în comunicatul de presă.

La acest program au mai participat din România reprezenți de la Complexul Muzeal „Astra” din Sibiu, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” din Bucureşti.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.