Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Județul Suceava găzduiește cel mai vechi cimitir din România și din Europa de Est – cimitirul medieval evreiesc din orașul Siret. Acesta are o valoare istorică și culturală deosebită pentru comunitatea evreiască din România dar şi pentru comunitatea evreiască mondială datorită pietrelor tombale decorate prin sculptare cu diverse motive ebraice.

Cea mai veche piatră de mormânt datează din anul 1560, iar printre motivele cele mai frecvente se numără Leul, Pasărea, Grifonul, Menora, Arborele vieții, Mâinile binecuvântării și Tora. Cimitirul evreiesc din Siret a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava în anul 2015. Un adevărat loc de închinare și de aducere aminte pentru istoria și cultura evreiască.

Descoperire fascinantă în cartea cercetătorului ieșean Silviu Sanie!


În cimitirul medieval evreiesc de la Siret au fost identificate 342 de pietre funerare, iar analiza acestora dezvăluie detalii interesante despre comunitatea evreiască din acea perioadă. Numele de persoane întâlnite pe stelele funerare sunt analizate în detaliu, iar rezultatele sunt uimitoare.

Autorul analizează, în ordine alfabetică, numele de persoane întâlnite pe stelele funerare. Din cele 100 de nume masculine 81 se dovedesc a fi de sorginte ebraică, alte 19 sunt în mare parte adoptate din germană şi din limbile slave, dar şi din greacă, în timp ce pentru numele feminine analiza constată existența a 26 de origine ebraică, celelalte, mai numeroase provenind din limbile germană și slavă, unele dintre ele metamorfozate în spiritul limbii idiș.

În acest cimitir au fost înmormântați: 89 de învățători ai legii, 35 de rabini, un judecător, un secretar al obștii (pisar) și un conducător al obștii (staroste).

Cimitirul Vechi de la Siret, cunoscut și sub numele de Ocopiştea, este considerat cel mai vechi cimitir evreiesc din sudul provinciei noastre. Așezat pe două coline și înconjurat de un zid de piatră, acest loc sacru păstrează amintirea învățătorilor legii, a rabiniților și a altor personalități importante ale comunității evreiești din acea perioadă.

Distribuie:

1 Comment

  • Cel mai vechi cimitir din Europa de Est se află în România! Vezi unde este | Turism Istoric, 29 februarie 2024 @ 16:11 Reply

    […] Județul Suceava găzduiește cel mai vechi cimitir din România și din Europa de Est – cimitirul medieval evreiesc din orașul Siret. Acesta are o valoare istorică și culturală deosebită pentru comunitatea evreiască din România dar şi pentru comunitatea evreiască mondială datorită pietrelor tombale decorate prin sculptare cu diverse motive ebraice, informează cult-ura.ro […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.