Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Asociația “Turism Oltenia de sub munte” în parteneriat cu Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria Comunei Polovragi și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj,  organizează  timp de două zile, Simpozionul “Bucătăria tradițională românească”, ediția I la Polovragi.

Acest eveniment se adresează atât publicului care vrea să deguste preparatele tradiționale, cât și specialiștilor prezenți pentru a discuta despre preparatele locale din mai multe județe și despre dezvoltarea punctelor gastronomice. Scopul acestui simpozion, desfășurat pentru două zile, 8-9 iulie 2023,  în Poiana Mănăstirii Polovragi este deschiderea unui nou capitol în cultura gastronomică gorjeană.

„Ne dorim redescoperirea tradițiilor și aptitudinilor gastronomice, dar și punerea acestui simpozion pe harta gastronomică românească. Sunt așteptați la eveniment directorii Centrelor Județene de Cultură din Dolj, Olt și Vâlcea. Ne-am propus la simpozion să discutăm despre gastronomia românească, despre preparatele care sunt din zona de sub munte, dar și care au rămas de-a lungul timpului rețetele tradiționale în județele invitate.” au precizat organizatorii

Din comunele Baia de Fier, Polovragi, Alimpești, Bumbești Pițic, Crasna, Bengești Ciocadia, Novaci, Mușetești, Alunu, Slătioara și Vaideeni vin câte doi bucătari pentru a găti rețete locale. Dorin Teodorescu, președintele Asociației “Turism Oltenia de sub munte” spune că prin acest eveniment se încearcă dezvoltarea puctelor gastronomice în zonă. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că își pot autoriza punctele gastronomice, dar și că sunt susținuți în demersurile lor de către autorități. Teodorescu vrea ca acest eveniment să se dezvolte turismul cultural și circuitul gastronomic în zonă.

În fața dumneavoastră,  duminică 9 iulie 2023, vor fi gătite mâncăruri tradiționale în ȚĂST, iar rețetele locale vor fi incluse într-o carte care va fi editată după acest Simpozion, de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj își dorește ca prima ediție a simpozionului “Bucătăria Tradițională Românească” să se bucure de atenția celor care vin la Polovragi, la acest sfârșit de săptămână. Gastronomia romaneasca este un subiect amplu. Drept urmare, etnologul și-a propus  să-l trateze în detaliu cu specificul fiecărui județ invitat.

În Poiana Mănăstirii Polovragi turiștii au posibilitatea să îi vadă până pe 9 iulie 2023 la lucru și pe cei cinci sculptori veniți la ediția a VI-a a Taberei de Sculptură “Simboluri Dacice în arta lemnului din România”.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.