Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

O veritabilă zestre tradițională pentru județul nostru și întreaga țară. Așa este văzut Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu. Însă ansamblul nu a fost întotdeauna o nestemată a folclorului. Artiștii care au făcut parte de-a lungul anilor din această instituție au slujit cu dăruire pentru ca numele lor și al Gorjului să fie cunoscute în întreaga lume. „Doina Gorjului” a luat ființă în urmă cu mai bine de șase decenii, undeva în anul 1948. Numele primei orchestre a fost „Taraful Gorjului”, iar din anul 1968 și-a schimbat numele în cel pe care îl deține și astăzi.
logo03Stele ale folclorului românesc și-au început cariera aici

Artiști de renume și-au lăsat amprenta asupra Ansamblului „Doina Gorjului” și au ajutat ca această instituție să devină una de notorietate în lumea muzicii românești. Printre stele folclorului care au făcut parte din „Doina Gorjului” se află: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Apostol, Filofteia Lăcătuțu, Iustina Băluțeanu, dar și alții la fel de valoroși.

„Aici și-au desăvârșit ucenicia interpreți ai cântecului popular românesc, care, spre bucuria noastră, ne sunt contemporani: Maria Ciobanu, Petrica Mîțu Stoian, Niculina Stoican, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Constantin Măgureanu. Aceștia s-au alăturat unei generații anterioare de slujitori ai scenei «Doinei Gorjului», precum: Nelu Bălăsoiu, Ștefania Etegan, Mihai Mihalache, Ileana Leonte, Sica Rusu-Durlai, Gigi Luca, Mihai Lazăr, Matei Constantin, Ionela Anghel și alții”,  anunță reprezentanții Ansamblului Folcloric „Doina Gorjului”.

doinaLiviu Dafinescu, personalitate marcantă pentru „Doina Gorjului”

Nu doar vocile prețioase ale ansamblului au contribuit la dezvoltarea acestuia, ci și dirijori care au slujit această instituție cu dragoste față de tradiție.

„Ansamblul «Doina Gorjului» și-a impus celebritatea de-a lungul timpului și datorită unor nume mari de dirijori care au slujit pupitrul orchestrei: Nicu Novac, Gelu Barabancea, Stelian Ghiocel, Ionel Puia și nu în ultimul rând, Marin Ghiocel. Cel care, de asemenea, și-a legat definitiv numele de «Doina Gorjului» reușind să o revigoreze și chiar să o revoluționeze, a fost profesorul Liviu Dafinescu, care a ocupat funcția de director între anii 1995-2004, când o suferință cumplită l-a răpus și l-a înălțat la cer, în constelația celor ce și-au ales prin artă, nemurirea.

Astăzi, ca întotdeauna, «Doina Gorjului» reunește o garnitură de excepție de interpreți ai melosului popular: Ion Ghițulescu (deopotrivă interpret și impresar), Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Olguța Berbec, Maria Roberta Crintea, Claudia Torop, Georgiana Bîrsac, Natalia Gorjanu sau Valentin Sanfira”,  se arată în descrierea de la istoricul acestei instituții.

doina-6Creatori de folclor care să dăinuie în ani, artiștii Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” au reunit în repertoriu capodopere de pe tot teritoriul țării noastre.

Orchestra este condusă de doi dirijori de excepție: Aurel Blondea și Marcel Parnica, absolvenți al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Spiru Haret”.

„Sub bagheta lor, orchestra capătă mereu valențe noi și sună admirabil. Dansatorii sunt, parcă,  puși pe sârmă, atunci când rup, de-a dreptul podeaua scenei, în spectacole. Dincolo de simțirea artistică și de talentul nativ, depun eforturi mari, adesea supraomenești spre a se menține la un asemenea nivel. Ei sunt asemenea sportivilor de performanță pentru care, alături de arta interpretării și de sincronizarea mișcărilor, primează pregătirea fizică”, mai menționează reprezentanții Ansamblului „Doina Gorjului”.

doina-5Soliștii și dansatorii au participat, de-a lungul timpului, la numeroase turnee în țări precum Spania, Portugalia, Mexic, Franța,Turcia, Israel, Iugoslavia, dar și altele.

Talentul lor a cucerit juriile concursurilor și festivalurilor, astfel că mereu s-au întors acasă cu trofee.

„În anul 2002 a obținut premiul ETNOS al Ministerului Culturii și Radioteleviziunii Române după această perioadă având participări la festivalurile internaționale din Ungaria și Turcia. «Doina Gorjului» este o prezentă constantă la marile festivaluri de folclor din România, precum «Cerbul de Aur», Festivalul de folclor de la Mamaia și altele.

Anual, acest ansamblu este principalul organizator al celor mai răsunătoare manifestări folclorice din Gorj: Festivalul Internațional de Folclor, Festivalul National al cântecului popular «Maria Lătărețu»”, mai precizează reprezentanții ansamblului.

În prezent, Gheorghe Porumbel este managerul acestei loc unde evoluează mari artiști ai folclorului românesc.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.