Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, sub patronajul Ambasadei Turciei la București, lansează „Ada Kaleh Mon Amour ”, un proiect cultural complex menit să readucă la viață prin muzică, povești și imagini memoria insulei dispărute a Dunării – Ada Kaleh. Toate acțiunile incluse în proiect sunt concepute cu un grad mare de interactivitate, astfel încât amintirile insulei să prindă viață, iar publicul să redescopere cum se desfășura traiul pe Ada Kaleh, ce secrete ascundea aceasta în cele patru tuneluri, cum se distrau copiii sau cum se nășteau poveștile de iubire aici.

Proiectul „Ada Kaleh Mon Amour” a demarat în anul 2014, când membri ai Ansamblului Anton Pann și ai Asociației cu același nume au luat legătura cu insulari care le-au împărtășit amintirile din locul rămas în sufletele lor ca fiind „acasă”.

Aceste povești de viață recuperate au fost fermentul dorinței de a readuce în conștiința publicului din România istoria aceste insulei atât de speciale și aroma orientului „de la noi de-acasă”.

Pentru a crea acest proiect, echipa Anton Pann a colaborat cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Institutul de Folclor, s-au făcut cercetări amănunțite în Arhivele Naționale și s-au recuperat amintiri prin ore lungi de dialog cu ultimii insulari.

Prin proiectul Ada Kaleh Mon Amour cunoștem poveștile fosștilor insulari

În „Ada Kaleh Mon Amour”, publicul intră în contact direct cu poveștile foștilor insulari, află date istorice, precum când a fost clădită cetatea, cum a ajuns să fie insula un teritoriu scutit de impozite și cu conducere proprie, cum era alcătuită comunitatea și multe alte aspecte din viața de zi cu zi a locuitorilor.

La toate acestea se adaugă recrearea atmosferei de pe insulă printr-un spectacol unic susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann și invitații săi, spectacol ce va conține o selecție de melodii ce se cântau pe Ada Kaleh.

Este o muzică plină de culoare și parfum, prin intermediul căreia muzicienii vor reconstitui atmosfera de pe insulă, iar invitații lor vor aduce o altfel de emoție prin rememorarea momentelor trăite pe insula plină de mistere.

Program:
Drobeta-Turnu Severin: sâmbătă, 10 septembrie și duminică, 11 septembrie, de la ora 13.00, în Muzeul Regiunii Porțile de Fier
Constanța: sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 15.00 și duminică, 18 septembrie, de la ora 20.00, în Biblioteca Județeană I.N.Roman
București: vineri, 23 septembrie, de la ora 19.00, la Opera Națională Română și sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.