Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

„Interludii”, o adaptare după Eugene O’Neill, este noua producție comună a Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani și Teatrului de Artă Deva. Spectacolul este montat de celebrul regizor și scriitor Alexander Hausvater. Repetițiile au început acum o săptămână, cu actori din ambele teatre. Din echipa de creație fac parte profesioniști teatrali renumiți: compozitorul Mircea Octavian Kiraly, lighting-designerul Lucian Moga, scenografii Wilhelmina Kuron Bekesi și Alexandru M. Radu.

„O’Neill este Cehovul Americii, de asta și eroina lui din această piesă se cheamă Nina”, a spus Alexander Hausvater în conferința de presă susținută azi la Deva. „Este o femeie care-și modelează viața ca pe o plastilină”, a mai afirmat regizorul.

 „Interludii” are o intrigă secvențială, derulată de-a lungul mai multor ani, care sondează într-o manieră realist-existențialistă viața unei femei în complicatele ei relații afective, erotice și materne, atrăgând oprobriul societății, dar conducând-și ferm și voluntar destinul. O poveste disperată de dragoste fără limite, care începe cenușiu, deprimant, chiar sordid și se luminează, crepuscular, pe parcurs.

Alexander Hausvater a comentat și condiția actorului și a teatrului contemporan, apreciind că în teatru nu mai există „centru” și „provincie” și că în multe țări spectacolele de top sunt create în orașe mai mici.

„Teatrul românesc e infestat cu realism. Teatrul nu trebuie să aibă realismul vieții”, a mai punctat el, deplângând „verismul” teatrului și filmului românesc. „Un spectacol de teatru intră sub epidermă”, consideră Hausvater, care nu exclude sensibilitatea ca element teatral, deși „e important să înțelegem că teatrul nu e o drăgălășenie”, adică forțează, bruschează limitele spectatorilor.

Arta actorului n-a lipsit din subiectele abordate de regizor. „Nu pot să fac un actor bun într-o lună”, a spus el, referindu-se la perioada medie de repetiții a unui spectacol. „Dar îl pot face să se schimbe, să se depășească. Energia din actor trebuie să urle, chiar dacă el e nemișcat. Se văd în teatrul românesc actori care n-au avut timp să dezvolte un personaj. Aș vrea să sondăm toate posibilitățile pe care actorul ni le poate da” – sunt câteva alte observații, unele foarte polemice, avansate de Hausvater.

Premiera spectacolului „Interludii” va avea loc în 12 aprilie la Deva și în 14 aprilie la Petroșani.

 

Distribuie:

1 Comment

  • cardrecenziigoogle, 14 martie 2024 @ 9:27 Reply

    Sunt incantat/a sa aud despre noua productie a Teatrului Dramatic „Ion D. Sirbu” din Petrosani si Teatrului de Arta Deva, „Interludii”, adaptarea celebrului Eugene O’Neill regizata de catre talentatul Alexander Hausvater. Repetitiile au inceput deja de o saptamana, iar din distributie fac parte actori de la ambele teatre, precum si profesionisti consacrati din lumea teatrala, cum ar fi compozitorul Mircea Octavian Kiraly, lighting-designerul Lucian Moga, scenografii Wilhelmina Kuron Bekesi si Alexandru M. Radu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.