Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036


img_8043
Expoziția de fotografie „Trenurile Primului Război Mondial“ a fost vernisată la Casa Armatei din Târgu Jiu. 29 de planșe fotografice arată importanța transportului feroviar din Primul Război Mondial, trenurile care au fost folosite în timpul conflagrației, precum și distrugerile suferite la infrastructura feroviară în urma atacurilor.

Expoziția este organizată de către Muzeul Căilor Ferate și cuprinde 29 de fotografii document din diverse colecții deosebit de importante. Expoziția poate fi vizitată între orele 10:00 și 18:00 până vineri, 28 octombrie. Este pentru prima dată când această expoziție părăsește Muzeul Căilor Ferate din București, pentru a fi prezentată într-o localitatea din țară.

„Este un prilej deosebit și o onoare de a răspunde pozitiv solicitării Departamentului Centenar de la Cancelaria Primului Ministru și Primăriei municipiului Târgu Jiu,img_8066 pentru că la 14 octombrie 1916 a avut loc Bătălia de la Jiu, în care s-a demonstrat că, de fapt, onoarea și demnitatea se câștigă, și nu se cerșesc, se cuceresc, se păstrează și se transmite mai departe generațiilor viitoare.

Acesta este contextul în care Muzeul Căilor Ferate, Ministerul Transporturilor și Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară, în parteneriat cu Muzeul Național Militar Carol I, au venit cu o expoziție de fotografie la Târgu Jiu, în care putem să punem în evidență și să demonstrăm că ceferiștii, calea ferată și nu numai, au avut un aport deosebit în 1916, la începuturile Primului Război Mondial.

Avem o expoziție de fotografie, însemnând 29 de exponate, și care este intitulată sugestiv «Trenurile Primului Război Mondial». Avem trenurile blindate care au fost folosite în Primul Război Mondial, două fotografii care arată că ceferiștii, dincolo de faptul că reușesc să asigure condițiile de exploatare și transport indiferent de vicisitudinile vremii, au reușit să asigure transportul pentru front.

Mai mult decât atât, au reușit la atelierele Grivița și Nicolina să facă un afet de tun pentru un tun de asalt de 150 de milimetri, iar la atelierele Nicolina chiar un tun întreg“. a precizat Marcel Oțoiu, directorul general al Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară. Elevii unei școli din Târgu Jiu au fost primii vizitatori ai expoziției.

Machetă a unui traseu de cale ferată

 

img_8055

Vizitatorii pot să vadă și o machetă pe care circulă mai multe trenuri în miniatură.

„Am încercat să punem în evidență trenurile de călători de călători și de marfă care în perioada Primului Război Mondial asigurau transportul pentru front. Este asamblată de către pasionații mei colegi, conduși de către directorului Muzeului Căilor ferate, Mircea Dorobanțu, alături Dan Popescu și Iulian Neagu. Ei au venit cu mare drag să demonstreze și la scară redusă că activitatea căilor ferate este continuă“, a mai spus Marcel Oțoiu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.