Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

„Timp în spaţiu mioritic“, expoziţia personală de arte decorative a artistei Mariana Frătiţa, a fost vernisată, ieri, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu. 22 de lucrări realizate din materiale textile încântă vizual şi spiritual iubitorul de artă şi frumos. 

Criticul de artă Ion Mocioi a precizat că Mariana Frătiţa vine cu un suflu nou: „Este, de fapt, a doua expoziție personală. Vine cu un suflu nou și ne îndeamnă să luăm în seamă ce are mai bun poporul român. Materialul de lucru îl reprezintă textilele și, iată, se poate face arta prin acest tip de material, care este asociat cu elemente ale portului tradițional românesc“.

„Spațiul acesta ne aparține pentru că îl avem moștenit, îl avem din străbunii noștri“

Mariana Frătița a spus că a încercat să surprindă, în lucrările prezentate în cadrul expoziţiei, esenţa spaţiului românesc: „Cred că nu am o sursă de inspirație, ci o sursă de admirație, de iubire, pentru tot ce înseamnă românesc, tot ce înseamnă poporul român, populația României.

Dacă tezaurul poporului nostru poate transmite ceva, iar noi îl putem duce mai departe, atunci înseamnă că ne-am îndeplinit o misiune, că nu ne-am uitat tradiția, că nu am uitat de unde am plecat. Am făcut în aceste lucrări anotimpuri – toamnă, vară -, mare, pădure, fluturi, pomi. Sunt lucruri care există. Nu este nimic fantastic. Interpretarea este cu totul alta.

Este o interpretare a mea, postmodernă. În toate am inserat bucățele mici din costumul popular, tocmai ca să le definesc, să le dau statornicie, să le dau un spațiu definit. Expoziția se cheamă «Timp în spațiul mioritic», adică totul se petrece aici, pentru că timpul nu ne aparține. Noi suntem trecători prin timp, dar spațiul acesta ne aparține pentru că îl avem moștenit, îl avem din străbunii noștri“.

„Îmi este foarte ușor să lucrez cu aceste materiale“ 

Artista spune că lucrează foarte lejer cu materialele textile, pe care le cunoaşte foarte bine prin prisma meseriei:  „Eu sunt inginer textilist și, când a trebuit să fac lucrarea de licență, profesorul meu, Vasile Fuiorea, m-a sfătuit să combin arta cu meseria mea, iar lucrarea de licență am făcut-o din colaje textile. Îmi este foarte ușor să lucrez cu aceste materiale, îmi plac culorile și nu am niciun fel de dificultate cu materiale textile“.

La vernisajul expoziţiei a fost prezent un public numeros. „Mă bucur că au venit așa de mulți oameni, pentru că lucrările se adresează oamenilor. Ele nu sunt doar puse pe pereți și cu ușile închise sau să le ducem acasă și să le depozităm într-un loc. Ele trebuie să transmită emoție și căldură. Sunt foarte bucuroasă că au venit așa de mulți oameni și mai bucuroasă sunt că le-a plăcut ce au văzut, au simțit emoție și obiectivul a  fost atins“, a mai adăugat Mariana Frătiţa.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.