Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ionuț Negrea are vârsta de 32 de ani și este pasionat de creșterea porumbeilor de mic copil. Acesta se ocupă de creșterea rasei Cauchois de culoare roz,  unică în România. Ionuț a devenit de curând și arbitru național, singurul din județul Gorj.

Ionuț a  moștenit pasiunea pentru creșterea porumbeilor de la tatăl său. Tânărul ne spune că a crescut printre porumbei: „Tatăl meu a crescut porumbei de la vârsta de cinci ani, iar eu m-am născut cu porumbeii lângă mine. Tatăl meu și cu mine suntem cei mai pasionați din familie. Noi punem suflet în tot ceea ce facem în legătură cu creșterea porumbeilor“, ne spune Ionuț.

Arbitru național 

Ionuț a obținut, de un an de zile, atestatul de arbitru național. Acesta participă la campionatul național și jurizează porumbeii participanți: „Am urmat un curs și am susținut un examen de absolvire, care a fost destul de dificil și a constat în susținerea unei probe scrise și a uneia practice. În comisie au fost arbitrii naționali și internaționali.  De un an activez ca arbitru național. Am un atestat, legitimație și ștampilă de arbitru național. Examenul constat în susținerea unei probe practice Anul trecut am arbitrat la expoziția națională cu participare internațională de la Romexpo“.

Vrea să-i urmărească pe porumbei de la distanță printr-o cameră video

Ionuț lucrează departe de casă, la București, dar o dată la o perioadă de două săptămâni vine acasă pentru că i se face dor de porumbeii săi. „Îmi plac și alte păsări, cum ar fi găinile de rasă, dar în cazul porumbeilor este vorba de «microb»“, ne explică Ionuț. Mai mult decât atât, acesta vrea să monteze o cameră video, pentru a-și vedea porumbeii atunci când i se face dor de ei: „Vreau să pun și o cameră video cu transmisie pe Internet ca să-i văd atunci când mi se face dor de ei“.

A cumpărat porumbei din Franța 

Ionuț a început să crească rasa Cauchois în urmă cu peste zece ani. Prima pereche a achiziționat-o de la un călugăr, după care a început să achiziționeze chiar din Franța, țara de origine: „Cred că până acum mi-au trecut prin mână 40 de rase de porumbei.  În anul 2007, am fost la un târg de păsări din Brașov și un călugăr avea această rasă. M-a captivat de la început pentru că are un desen mai special și o culoare aparte. Am reușit să achiziționez de la părinte o pereche. A început să mă fascineze din ce în ce mai mult această rasă. Ulterior, am început să achiziționez porumbei din Franța. Caracteristicile rasei sunt coloritul, mărimea și comportamentul, fiind foarte blânzi, și sunt ușor de întreținut. Ei fac, în medie, între șapte și opt rânduri de pui pe an. Am achiziționat păsările din Franța, de la doi crescători, Dominique D’heygere și Pascal Champion, campionii Europei din ultimii zeci de ani. Nu a reușit nimeni să-i bată la această rasă. Porumbeii au venit din Paris și au făcut pe drum trei zile“, ne povestește Ionuț.

Columbofilul târgujian deține, în prezent, 80 de exemplare din această rasă specială de porumbei.

Campion național la rasa Cauchois

Ionuț Negrea este campion național la rasa Cauchois . „Este o rază franceză creată în anul 1750 în sudul Franței. Au fost crescuți inițial ca porumbel de carne. Masculul ajunge până la 700-800 de grame și femela între 600 și 560 de grame. De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe varietăți de culoare.  În prezent există 15 varietăți de culoare. În România sunt singurul crescător de culoare roz. De doi ani de zile porumbeii pe care-i dețin au câștigat titlurile de campion național“, ne relatează Ionuț Negrea.

500 de lei o pereche de porumbei

Porumbeii Cauchois zboară pe distanțe foarte scurte, de aproximativ 100 de metri, dar Ionuț folosește o metodă care să-i determină să nu zboare. El le extrage câteva pene și, astfel, au senzația că nu pot zbura. Împerecherea trebuie să respecte o anumită procedură și, în acest sens, există un registru special. „Pentru împerechere există un registru special în care se trece seria de la inel atât de la femelă, cât și de la mascul, după care se trece seria de la inelele puilor. Se fac astfel de mențiuni pentru că trebuie evitate împerecherile care se pot face accidental între exemplare care sunt rude de gradul I“, a povestit Ionuț.

Ionuț spune că deținerea porumbeilor de rasă se poate considera o mini afacere, însă condiția este ca exemplarele să fie de valoare. Acesta a comercializat o pereche cu 500 de lei, dar consideră că prețul va ajunge la 200 de euro în curând, dar banii obținuți acoperă costurile pentru îngrijirea lor

Club al porumbeilor Cauchois

Porumbeii Cauchois sunt iubiți peste tot în lume, iar cei care cresc această rasă au deschis cluburi în toată lumea. Ionuț își dorește să deschidă și în România primul club al porumbeilor din rasa Cauchois: „În România sunt puțini crescători ai acestei rase de porumbei.  Vreau să înființez un club în România, dar nu sunt crescători. Sunt doar cinci crescători ale acestei rase în toată țara, care participă la expoziții naționale și internaționale. Am luat legătura cu cei de la clubul mamă din Franța și m-au asigurat de tot sprijinul pentru înființarea unui club“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.