Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Al treilea număr al Revistei „Albinușa” a fost lansat marți, 13 iunie, la Muzeul „Tudor Arghezi” din orașul Târgu-Cărbunești, cu ocazia unei noi ediții a manifestării dedicate copiilor, albinelor și poeziei „Tudor Arghezi-poetul și apicultorul”. De data aceasta, în paginile revistei găsim texte ale unor scriitori consacrați din Gorj, desene și poezii ale unor elevi din Cărbunești, Albeni, Dragotești și Târgu-Jiu. 

Revista „Albinuşa” a urmărit și urmăreşte să încurajeze talentul scriitoricesc al elevilor și să popularizeze albinăritul, un meșteșug îndrăgit și practicat şi de către scriitori consacraţi precum Tudor Arghezi. Revista micului apicultor, intitulată sugestiv „publicație de apiCULTURĂ”, este un proiect cultural inițiat de muzeograful Albinel Firescu, alături de profesorul Zenovie Cârlugea. Apicultor de ani buni, muzeograful Albinel Firescu a dorit să scoată în evidență această străveche ocupație a poporului nostru și să îi facă pe elevi și pe preșcolari să îndrăgească albinele. „Numele revistei, având conotații cultural-spirituale mai ample, amintește în primul rând de celebra carte populară „Floarea darurilor”/Albinușa, titlu sub care în Evul Mediu a circulat în Țările Române în redacție slavă (era o culegere de pilde și sentențe cu caracter didactic-moralizator alcătuită de călugărul italian Tommaso Gozzadini sub titlul „Fiore di virtu” în sec. al XIII-lea). Cea mai veche copie manuscris datează la noi de prin 1620, după o traducere slavonă de Ion Valahul (traducere păstrată în „Codex Neagoeanus”). Abia la 1700 „Floarea darurilor”/„Albinușa” va fi tipărită de mitropolitul Antim Ivireanul, la Snagov, după o traducere de Filotei Sfântagorețul. Dincolo de acest istoric mai special al noii publicații, vom preciza faptul că „Albinușa” se dorește o revistă de cultură”, scria, la lansarea primului număr, profesorul Zenovie Cârlugea.

„Este al treilea an al Revistei Albinușa, noi sperăm la mai multe. Inițiatorii revistei suntem eu și domnul profesor Zenovie Cârlugea și ne-am dorit să încurajăm copii, să îi ajutăm să publice textele lor alături de texte ale unor scriitori consacrați din Gorj. Au publicat în rândurile revistei noastre nume mari ale literaturii gorjenești și elevi, pe care am vrut să îi încurajăm, așa cum am spus. Au publicat elevi din Dragotești, Albeni, Cărbunești. Desene au trimis mai mulți. Ușor-ușor, manifestarea noastră copilărească și pentru copii, devine un festival și crește de la sine! Manifestarea se vede cum crește și asta ne bucură!”, a spus muzeograful Albinel Firescu. În numărul trei al Revistei „Albinușa” veți putea lectura poezii ale unor elevi talentați, dar și texte de Zenovie Cârlugea, Ion Popescu Brădiceni, Dumitru Dănău, Angelica Necșulea.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.