Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

11 proiecte ale unor unități de învățământ sau persoane din județul Gorj au fost înscrise în competiția „Idei din Țara lui Andrei”, competiție derulată de OMV Petrom și care și-a propus să finanțeze zece idei geniale cu câte 20.000 de euro. Câștigătorii, care pot beneficia de finanțări de până la 20.000 de euro fiecare, vor fi anunțați pe data de 5 iulie, proiectele fiind evaluate prin vot public și jurizate de reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, reprezentanți ai OMV Petrom, jurnaliști și experți din domeniul educației profesionale și mediului. De exemplu, elevii și profesorii Colegiului Tehnic „General Gheorghe Magheru” au propus proiectul „Laboratorul viitorului”. 

Potrivit organizatorilor, de această dată vor fi finanțate proiecte de educație profesională, care contribuie la dezvoltarea educației profesionale și tehnologice, care îmbunătățesc actul educațional și baza materială și care încurajează dezvoltarea competențelor profesionale ale elevilor și profesorilor din învățământul tehnologic de stat. Vor fi finanțate și proiecte de mediu, care încurajează folosirea eficientă și responsabilă a resurselor naturale care inovează pentru protecția mediului sau care contribuie la îmbunătățirea calității aerului și apei, la reducerea poluării ori la creșterea eficienței energetice. Pe 5 iulie vor fi anunțați câștigătorii competiției.

Profesorul Carmen Vulpe de la Colegiul „General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu a inițiat proiectul „Laboratorul viitorului”. „Scopul proiectului nostru este realizarea unui laborator de analize fizico-chimice și microbiologice modern, cu aparatură performantă, care să asigure creşterea calităţii procesului instructiv educativ, pentru formarea competenţelor profesionale ale elevilor, la nivelul standardelor europene. Prin activităţile de laborator tehnologic și realizarea unor condiţii de învăţare şi instruire adecvate se va asigura succesul la tranziţia de la şcoală la locul de muncă, precum şi succesul în carieră. Obiectivele au fost: dotarea laboratorului de analize cu mobilier modern, dotarea laboratorului de analize cu aparatură specifică analizei fizico-chimice a apei, aerului, solului și produselor alimentare, dotarea laboratorului de analize cu aparatură specifică analizei microbiologice a apei, aerului și produselor alimentare și popularizarea proiectului și a rezultatelor acestuia, atragerea tinerilor din Târgu-Jiu și județul Gorj la colegiul nostru”, a spus profesorul Carmen Vulpe.

Unul dintre cele mai votate proiecte pe platforma „Țara lui Andrei” a fost inițiat de Vasile Irinel Spiridon din comuna Bustuchin și se numește „EcoPomp”. Inițiatorul spune că în comuna Bustuchin este nevoie de o brigadă de pompieri voluntari și de o autospecială pentru pompieri: „Un incendiu poate avea consecințe catastrofale pentru comunitatea din Bustuchin și pentru mediul înconjurător. Soluția o reprezintă un autovehicul ușor, capabil să se deplaseze pe orice teren care să fie adaptat pentru toate anotimpurile și care să limiteze focarele de incendii sau să le anihileze. Acest autovehicul este o soluție modernă. (…) În ultimii ani, grație proiectului eco-civic EU și NATURA s-au plantat peste 55.000 de arbori în zonele care au avut de suferit în urma alunecărilor de teren. O mare parte dintre aceștia cad pradă incendiilor de pădure/vegetație sau secetei. Autovehiculul de care avem nevoie poate îndrepta aceste neajunsuri (…) Primul obiectiv al acestui proiect este înființarea unei brigăzi a pompierilor voluntari care să monitorizeze pe tot parcursul anului astfel de incidente. Al doilea obiectiv este dat de angajarea cu contract de muncă a unui pompier disponibilizat care are competențe în a asigura monitorizarea, prevenția și stingerea incendiilor”, spune inițiatorul proiectului.

Un alt proiect care a strâns multe voturi este al Liceului Bustuchin și care are ca scop „dotarea unui laborator de chimie-biologie cu toate cele necesare desfășurării activității și un laborator de fizică. Se face mențiunea că există spații pentru aceste laboratoare, însă dotarea lasă de dorit”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.