Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un eveniment cultural de excepție va avea loc sâmbătă, 28 iunie, chiar lângă Coloana Infinită din Târgu Jiu. Violonistul Alexandru Tomescu va susține un concert în aer liber cu vioara Stradivarius. Evenimentul va începe la ora 20:00 și se așteaptă ca la acesta să participe aproximativ 1.500 de spectatori. Scena va fi amenajată lângă Coloana fără de Sfârșit.

tomescu

Artista Ana Munteanu, din Republica Moldova, va susține un moment inedit de „sand art” – arta desenării cu nisip pe sticlă. Aceasta va realiza desene în timp real. Creaţiile ei vor fi proiectate pe ecrane de mari dimensiuni pentru a putea fi urmărite de toţi cei care vor lua parte la eveniment. De asemenea, în deschiderea evenimentului, cei prezenți vor putea asculta arii celebre cu mezzo-soprana Lăcrămioara Crihană, tenorul Andrei Mihalcea și soprana Diana Gheorghe. Intrarea este liberă, iar cei prezenți la evenimentul cultural vor putea face donații în bani pentru achiziţionarea operei „Cuminţenia Pământului”. Alexandru Tomescu a mai susținut un concert la Târgu-Jiu în toamna anului trecut.

Cine este Alexandru Tomescu!?

Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai remarcabili violoniști din Europa. Acesta a căpătat un renume în urma concertelor susținute în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. De când a revenit în ţară, artistul s-a implicat în organizarea unor turnee internaţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio, pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu este – din 2011- prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Vioara, una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente ale lui Stradivari

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită în anul 1702 de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, în „perioada de au”, numită astfel fiindcă, între anii 1700 şi 1720, a dat la iveală instrumentele sale cele mai reuşite, care se apropie cel mai mult de perfecţiune. Achiziţia viorii Stradivarius a fost una dintre cele mai rentabile investiţii ale statului român: cumpărată în 1956, în Elveţia, pentru 70.000 franci elveţieni, în 2007, în urma unei expertize extrem de minuţioase, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari.

În 2009, vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost inclusă în catalogul „Antonio Stradivari”, tipărit la Köln, Germania, într-o ediţie limitată de 2.100 de exemplare, fiind considerată de experţi una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente ale lui Stradivari. De-a lungul timpului, vioara a trecut prin mâinile lui A. W. Lukens (New York), a făcut parte din celebra colecţie a fraţilor W.E. Hill & Sons din Londra, apoi au urmat Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart) şi Henry Werro (Berna). Marele violonist Ion Voicu a cântat pe acest instrument din 1956 până la moartea sa, în 2007.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.