Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Un tânăr de 30 de ani, din Republica Moldova, care trăiește de doi ani în Canada, a reușit să realizeze singur un film 3 D de animație pe versurile poeziei „Luceafărul“. Ion Cebotari  a lucrat timp de trei luni la realizarea acestui film. 

Tânărul moldovean dorea să realizeze acest film încă de când se afla în țara sa. El ne povestește că „Luceafărul“ reprezintă pentru el mai mult decât o poezie și s-a dedicat în totalitate acestui proiect.

Secretul este în poem. «Luceafarul» mereu a fost, pentru mine, mai mult decât o poezie. Încă din școala o învățasem toată, intrasem în esența strofelor și subtilitatea lor. Ideea de a realiza un film animat o aveam de mai mult timp, încă de când eram în Republica Moldova, dar cu oricine vorbeam despre acest proiect nu prea îl privea cu ochi buni. În luna septembrie mi-am spus că, dacă nu încep să lucrez, atunci nu îl voi face vreodată. Am profitat și de faptul că aveam cursuri usoare și mi-am permis să dedic un anumit timp acestui proiect. Trebuie sa fii puțin nebun ca să ai curajul să te bagi într-un domeniu necunoscut și să găsești resursele pentru a face față la tot felul de provocări“, ne povestește Ion.

„Am lucrat ca un nebun“

Investiția în producția filmului animat a fost minimă. Tânărul moldovean a lucrat timp de trei luni la desenul animat. „Am lucrat ca un nebun. Nici nu ieșeam din casă. Eram dedicat 100%. Doar fiind foarte pasionat de ceea ce realizam am reușit de unul singur să trec prin toate etapele producerii unui film. Cu un buget de 300$ și în trei luni nu poți să faci multe. Practic, am încercat să fac imposibilul. Am trecut de unul singur prin toate etapele producerii unui film de animație și am acumulat o mare experiență“, ne-a povestit Ion Cebotari.

Nu vrea să câștige banii de pe urma filmului

Filmul animat „Luceafărul“ poate fi văzut gratuit pe Internet. Realizatorul lui spune că nu și-a propus să obțină vreun venit pe seama filmului de animație, pentru că nu i se pare moral: „Animaţia este postată cu caracter gratuit pe Internet. Nu am avut şi nici nu am în plan să fac vreun venit din asta. În viziunea mea nu e corect ca cineva să profite dintr-o temă aşa de importantă pentru un întreg popor. Eu, la rândul meu, mă voi opune tuturor propunerilor de caracter financiar. Nu ca nu am nevoie de bani, dar moral nu este corect. De aceea nu voi face profit nici din vizualizări şi nu am inclus reclamă în animaţie. Este un simplu film gratuit pentru toată lumea“.

Își dorește să se întoarcă acasă

Ion Cebotari este căsătorit cu Nadejda și are doi copii, Maximilian si Otilia. La sfârșitul anului 2015, acesta a emigrat împreună cu familia în Canada. Acum este student la Facultatea „Art scene en animation” de la Universitatea LAVAL din orașul Quebec, Canada. „Pe lângă cursuri, îmi găsesc timp și de proiecte personale care îmi aduc o enormă plăcere să le realizez“, a spus tânărul. Acesta vrea să realizeze și alte firme animate.
Ion își dorește să se întoarcă acasă într-o bună zi: „Nu este zi să nu mă gândesc la casă. Sper că într-o zi mă voi întoarce și voi crea de pe loc. Ca să știe o lume întreagă că și în spațiul moldo-românesc sunt oameni care pot uimi o lume întreagă“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.