Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Asociația Arca Lex din județul Gorj, reprezentată de Ion Viorel Vîlceanu, a pus bazele unui proiect interesant, prin care se dorește tragerea unui semanl de alarmă. Acest proiect are un dublu rol, și anume: de identificare a deșeurilor aruncate în natură, dar și de educare. În cadrul acestui material Ion Viorel Vîlceanu ne va explica de unde a pornit această idee, dar și unde vrea să ajungă cu acest proiect.
Reporter: Cum v-a venit ideea acestei expoziții?

Ion Viorel Vîlceanu: Prin prisma unui hobby, cel legat de detecția metalelor, sunt prezent în zonele împădurite și de foarte multe ori am descoperit deșeuri, gunoaie, aruncate de oameni în creierul pădurilor. De aici a pornit această idee de a derula un proiect care să aibă un dublu rol, și anume: de identificare a locurilor și imortalizare pe imagini, dar și unul de informare și educativ. Ne dorim să prezentăm opiniei publice starea în care se află, din păcate, pădurile noastre.

Reporter: Am văzut că sunt imagini din toate zonele județului Gorj, iar această expoziție trebuie să tragă un semnal de alarmă. Când vedeți așa ceva prin natură ce sentiment vă încearcă?

Ion Viorel Vîlceanu: Este groaznic! Nu-mi pot imagina cum un cetățean, un adult, pleacă cu scaunul de toaletă în spate și să-l arunce în mijlocul pădurii, când ar putea foarte simplu să-l ducă la un tomberon.

Reporter: Există vreo explicație pentru acest lucru?

Ion Viorel Vîlceanu: În unele zone lipsesc cu desăvârșire containerele, fie chiar și un mic tomberon unde să se arunce deșeurile. Sunt poate turiști care trec prin aceste zone și nu au unde să arunce deșeurile.

Reporter: Apropo de acest aspect. Cine credeți că este principalul vinovat, administrațiile publice locale sau oamenii?

Ion Viorel Vîlceanu: Administrația are o parte de vină, pentru că nu-și excercită mai bine atirbuțiile în domeniul gestionării deșeurilor. Din punctul meu de vedere, principala vină sunt oamenii și lipsa de educație a acestora. Nu se gândesc ce lasă în urma lor. Chiar am făcut o mică paralelă între artefactele lăsate de cei care au trcut prin aceste zone și de ce lăsăm noi în urma noastră, este diferență de la cer la pământ.

Reporter: Apropo de aceste imagini, s-a întâmplat vreodată când mergeați prin păduri și făceați aceste poze să vină cineva să arunce deșeurile exact când erați dumneavoastră acolo?

Ion Viorel Vîlceanu: Nu am pățit așa ceva.

Reporter: Am înțeles că această expoziție va ajunge și în unitățile de învățămân. De ce vreți să ajungeți acolo?

Ion Viorel Vîlceanu: Exact cum v-am zis rolul primordial al aceste expoziții este acela de a educa și nu putem educa decât tinerii, pentru ca aceștia să nu urmeze exemplul negativ al părințiilor sau al bunicilor.

Reporter: Totodată, am văzut că acest proiect este finanțat de Consiliul Județean Gorj.

Ion Viorel Vîlceanu: Da, așa este. Consiliul Județean Gorj finanțează 90 la sută din acest proiect, iar diferența de 10 la sută o suportăm noi. Pot să vă zic că noi am depășit de mult bugetul de 10 la sută, undeva spre dublu, dar cred că va mai crește în perioada următoare. Dar nu ne pare rău, important este ca cei care vă aceste imagini să înțeleagă că locul deșeurilor nu este prin păduri.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.