Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Judeţean Teleorman prezintă în luna iunie a.c. un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”. Este vorba de „Unități de măsură pentru lichide”.

Sunt expuse și prezentate trei unități de măsură pentru lichide: pentru un litru, pentru o jumătate de litru și pentru un dublu decilitru. Toate aceste recipiente au forma unor căni cu toartă și sunt confecționate din zinc. Pe fundul recipientelor, încadrat într-un cerc, este numele comerciantului care avea în posesie unitatea de măsură și anume „Joan R. Borosiu”. Sub numele inscripționat este înscrisă sigla atelierului care a produs unitățile de măsura, reprezentând o balanță sub care sunt două inițiale, „L. E.” Tot pe fundul recipientelor sunt marcate calibrările unității de măsură.

Ioan (Joan) R. Boroșiu, cel al cărui nume este marcat pe fundul unităților de măsură, era comerciant și proprietar. El avea prăvălia pe strada Lipscani, nr. 84, în București. Acesta a trăit între anii 1842 – 1908. Pe lângă faptul că era un mare comerciant, avea și alte merite. A fost Ofițer al Ordinului „Coroana României” și decorat cu Medalia „Răsplata Muncii pentru Biserică”, clasa I-a.

Obiectele expuse au fost donate în anul 2012 de familia Ionescu Andrei Florin din satul Baneasa, comuna Salcia.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”

Întrebare:   Câte unități de măsură pentru lichide sunt expuse?

Răspunsurile  sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033, jud. Teleorman sau la email: [email protected], până la data de 26 iunie a.c. Trebuie să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.