Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă în luna iulie a.c., un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”. Este vorba de lucrarea „Istoria Imperii Rosiene” (Istoria Imperiului Rus), apărută la Iași în anul 1833, fiind tipărită în privilegiata Tipografie a „Albinei”.

Lucrarea este o traducere în limba română realizată de Gheorghe Asachi, după o lucrare alcătuită de Ivan Kaidanov, consilier de stat și cavaler rus, pe care o dedică Excelenției Sale domnului Kiselef general […] președinte împuternicit al divanurilor Moldovei și Țării Românești.

Textul, tipărit în limba română cu caractere chirilice, este dispus pe o singură coloană și imprimat cu cerneală tipografică neagră, pe o hârtie modernă cu aspect rugos, absorbant.

Corpul de carte are dimensiunile de 216 x 133 x 31 mm și este protejat de o legătură cu dimensiunile de 220 x 135 x 37 mm, compusă din scoarțe realizate din carton stratificat gros și un cotor exterior din piele verde pe care apare, imprimat cu vopsea aurie, titlul lucrării încadrat de un model vegetal, tot auriu.

Lucrarea este structurată în trei mari perioade: istoria veche (862-1462), istoria de mijloc (1462-1682) și istoria nouă (1682-1825), dar beneficiază și de o introducere destul de amplă (pag. I – XV), partea de final fiind rezervată cuprinsului, vocabularului și eratei.

Aruncând o privire peste paginile dedicate vocabularului de oarecare cuvinte întrebuințate în această carte, suntem surprinși de mulțimea de cuvinte, acum uzuale, care la 1833 trebuiau explicate, cum ar fi: educație, agricultură, literatură, matematică, fizică, poezie, modestie, lux, cultură, sectă, vulcan, tradiție, tarif, vest, sud, mitologie, marinar, secret etc.

Concursul „Vino la Muzeu şi câştigă”
Întrebare:   Cum se numește traducătorul lucrării expuse ?

Răspunsurile dumneavoastră sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 140033, jud. Teleorman sau la email: [email protected], până la data de 26 iulie a.c. Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.