Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Tetraevanghelia Sfântului Nicodim este primul codice ornat cu dată certă, scris pe teritoriul ţării noastre și se leagă de începuturile artei Ţării Româneşti, potrivit informațiilor publicate în ghidul turistic „Mănăstirea Tismana. Vatră de spiritualitate și tradiție seculară pe meleaguri oltenești”, editat de Mitropolia Oltenia și Fundația „Cuvântul care zidește”. Este cea mai veche carte datată din Ţara Românească, are cea mai veche ferecătură şi acum se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Sfântul Nicodim este cel care a ctitorit Mănăstirea Tismana, cea mai veche comoară monahală a Țării Românești.

114-199x300 121-199x300 img_0053

Sfânta Mănăstire Tismana este cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească, ctitorie a Sfântului Nicodim.

„Ctitorul mănăstirii este Cuviosul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana (1310-1406) – lui îi aparţine alegerea locului şi construirea ei, alegerea meşterilor şi a materialelor, a arhitecturii şi decoraţiunilor, având sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu Negru Voievod (1377-1383) şi fiii acestuia Dan I (1384- 1386) şi Mircea cel Bătrân (1386-1418). Sfântul Nicodim este de neam valah din sudul Dunării,după mamă se înrudea cu domnitorii Basarabi şi cneazul Lazăr al Serbiei”, scrie pe site-ul Mănăstirii Tismana și al Mitropoliei Olteniei.

img_0052De numele Sfântului Nicodim se leagă și şcoala de caligrafie cu copişti de cărţi bisericeşti în diverse limbi creată de el, la Tismana. Sfântul Nicodim, în anul 1405 a caligrafiat şi miniat o Tetraevanghelie pe pergament pe care a ferecat-o cu coperți de argint aurit, măiestrit lucrate. Tetraevanghelia este cea mai veche carte datată din Ţara Românească cu cea mai veche ferecătură şi se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

O veritabilă operă de artă

img_0054

Grație unui proiect al Mitropoliei Olteniei și al Fundației „Cuvântul care zidește”, finanțat prin programul Operațional Regional 2007-2013, a fost editat un ghid turistic despre Mănăstirea Tismana și o replică a Tetraevangheliei Sfântului Nicodim. În ghidul turistic găsim următoarele informații:

„Tetraevanghelia Sfântului Nicodim este o operă de artă complexă valoroasă atât prin frumusețea scrierii și ornamentației miniate, cât și prin legătura de argint și este o mărturie palpabilă, păstrată în forma sa originală privind activitatea de cărturar a Sfântului. (…) Este un codice remarcabil pentru decorația de manuscris. img_0055(…) Nicodim copiază în limba slavă, pe pergament, Tetravanghelul, prima scriere de acest gen în Ţara Românească.

Alcătuit din textul evangheliilor el are o valoare nu numai istorică şi religioasă în cultura românească. Prin caracterele fine si foarte frumoase, decoraţia primei litere, ornamentaţia florală îmbinată cu cea zoomorfă de pe frontispicii Tetraevanghelul prezintă o valoare inestimabilă în arta grafică. (…) Prin caracterul decoraţiei, acest manuscris rămâne singurul în contextul mi­nia­turii munteneşti şi moldoveneşti din secolele XIV-XV”. Legătura tetraevangheliei este formată din două coperți din lemn de tisă, îmbrăcate în argint. Pe una dintre coperți este reprezentată scena Răstignirii, încadrată de figurile Apostolilor, îngerilor și seafimilor. Pe coperta posterioară este reprezentată scena Învierii sub forma coborârii la Iad.

Mănăstirea Tismana va rămâne mereu o vatră de spiritualitate căutată de pelerini din toată România.

114-199x300 121-199x300 img_0051 img_0056

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.