Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani va juca trei spectacole la Chișinău, între 13-15 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, organizat de Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”. Cele trei producții oferite publicului din Republica Moldova sunt „Minunea” de György Schwajda – premieră absolută în limba română, regia László Molnár (Ungaria), „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, regia Muriel Jakab-Manea și „Pacostea”, adaptare după un scenariu de Francis Veber, în regia lui Puiu Șerban.

„Minunea”, un text cu numeroase montări în Ungaria, este o comedie neagră și amară, care pune într-o ramă absurdă și emoționantă destinul unui individ umil, intrat în malaxorul birocratic al sistemului public. Publicată în 1987, piesa se dovedește actuală și azi.

„Regele, bufonul și domnii șobolani” este unul din cele mai reflexiv-metafizice texte recente ale lui Vișniec, care sondează, în maniera unui dialog în registru alternant dramatic și ludic, provocările și solitudinea primejdioasă a puterii.

În fine, „Pacostea” este una din cele mai spumoase piese ale excelentului comediograf Veber, o comedie de situație cu personaje bine marcate, în care detaliile și contextele sunt excelent exploatate regizoral și actoricește.

 

Ediția a 6-a a FESTIS are loc între 4-29 octombrie, sub înaltul patronaj al Primăriei Municipiului Chișinău, cu participarea mai multor teatre din România (București, Sibiu, Brașov, Tulcea, Suceava etc.), din Republica Moldova și din Georgia.

Trupa de la Petroșani a mai jucat la Chișinău toamna trecută, într-un parteneriat cultural cu Teatrul Național „Satiricus – I.L. Caragiale”.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.