Spectacol de muzică și dansuri țigănești, organizat la Țânțăreni

Spectacol de muzică și dansuri țigănești, organizat la Țânțăreni

- in Romania civila, Slider, Social
1
215 vizualizari

Cea de-a III-a ediție a „Caravanei Culturale a Romilor 2017” se va desfășura mâine, 20 iunie, în localitatea Țânțăreni, din județul Gorj. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, instituție publică aflată în subordinea Agenției Naționale pentru Romi, în parteneriat cu Asociația Partida Romilor Pro-Europa.

În cadrul „Caravanei Culturale a Romilor 2017” vor fi prezentate publicului larg produsele culturale, artistice și educaționale realizate de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher: filmul “Ioana. O rugă, o dorință, un vis împlinit”, care prezintă povestea de viață a unei tinere de etnie romă, CD-ul bilingv română-romani „Poveștile Copilăriei – Le Paramićă ćhavorimasqe”, cartea de poezii bilingvă română-romani “Romii în lirica lumii”, în traducerea lui Marian Nuțu Cîrpaci, revista bilingvă română-romani “Rromano Hamos”.

De asemenea, vor fi prezentate mai multe lucrări literare și de artă care prezintă cultura romilor: „Arta culinară în cultura romilor: studiu despre gastronomie în cultura romilor”, realizată de Valentin Muneanu, albumul de artă bilingv română-engleză “Artiști romi în arta contemporană” și cartea “Nicolae Gheorghe. O viață dedicată romilor”.

Spectacol de muzică și dansuri țigănești pe stadionul din Țânțăreni

De asemenea, în cadrul Caravanei, vor avea loc reprezentații ale piesei de teatru bilingv română-romani pentru copii “Prințul cel obraznic și bătrânul înțelept”, momente muzicale susținute de artiști de etnie romă și o dezbatere cu reprezentanți ai autorităților locale și lideri locali pe tema “Importanța culturii și a identității etnice în dialogul intercultural”.

„Programul multianual Caravana Culturală a Romilor a pornit de la necesitatea de a aduce actul de cultură mai aproape de cetățenii români de etnie romă în comunitățile locale, din mediul rural și urban. Astfel, estimăm că peste 500 de copii și adolescenți, împreună cu familiile lor, vor participa la manifestările culturale, artistice și educaționale din cadrul Caravanei Culturale a Romilor 2017“, se arată într-un comunicat de presă al Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Proiect pentru sprijinirea copiilor de etnie romă

Tot la Țânțăreni, va avea loc, mâine, Conferința de lansare a Proiectului „Împreună la școală pentru reușita în viață!”. Evenimentul va avea loc la Centrul de Consiliere si Sprijin „Orice copil contează!”. Proiectul este finanțat prin programul anual al Agenției Naționale pentru Romi de acordare de finanțări nerambursabile din fonduri publice alocate de la bugetul de stat pentru anul 2017, fiind implementat de Asociația Împreună pentru Romi în parteneriat cu Primăria Comunei Țînțăreni și Școala Gimnazială Țânțăreni, pe o perioadă de 6 luni, iunie – noiembrie 2017. Scopul proiectului îl reprezintă dezvoltarea și diversificarea serviciilor alternative de educație în vederea reducerii decalajului educațional între cetățenii români aparținând minorității rome și populația majoritară  la nivelul localității Țînțăreni prin implementarea unui program de educație remedială, a unui program de tip ”școală după școală” și a unui program de educație parentală.

1 Comment

  1. Pingback: Spectacol de muzică și dansuri țigănești, organizat la Țânțăreni - Gorj 24

Lăsați un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.