Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pe scurt SMURD, a ajuns la 28 de ani de protejare a oamenilor a căror viață se află în primejdie. Acționând cu profesionalism în situații de urgență în care orice secundă înseamnă o șansă la viață, oamenii care reprezintă SMURD -medici, asistenți, pompieri, piloți și voluntari- merită tot respectul nostru pentru eforturile pe care le depun, uneori punându-și propria viață în pericol.

Totul a început în luna septembrie a anului 1990, când necesitatea tratării pacienților nedeplasabili și aflați în stare critică a dus la înființarea unui serviciu mobil dotat cu echipamentul necesar, care putea transporta personalul medical la locul cu pricina.

Apărut sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, echipajul era condus de un medic pregătit pentru astfel de situații de urgență și dețineau o singură mașină pentru intervenții care nu avea posibilitatea să transporte pacientul la spital, acesta făcându-se cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanță.

Timp de o lună de la înființarea serviciului, care pe atunci se numea SMUR, acesta a funcționat în totalitate cu personal voluntar, studenți la Medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roșii din Târgu Mureș.

Folosind modele din țări precum Germania, Finlanda, Franța, Canada ș.a. Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare ajunge sub coordonarea operativă a Grupului de Pompieri Militari Mureș.

În anul 1991, SMUR primește prima ambulanță de reanimare, donată de Germania, care avea să le ușureze și să îmbunătățească modul de îngrijire al pacienților.

În anul 1992, SMUR continuă să se ocupe de pregătirea personalului, majoritatea voluntari, și urmărește a crea cât mai multe relații internaționale cu țări ce beneficiau de astfel de servicii, cele cu Marea Britanie și Norvegia fiind primele colaborări de lungă durată.

Tot în anul 1992, în cadrul unui curs internațional de 3 săptămâni, se creează primul laborator de instruire pentru urgență donat de Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA.

În anul 1993, mortalitatea din cadrul Serviciului de Primiri Urgență al Spitalului Județean Mureș este redusă la jumătate datorită unei camere de reanimare create cu sprijinul celor de la Serviciul de Urgență al Spitalului Regal Edinburgh.

În acest an, SMUR devine SMURD după donația generoasă făcută de Brigada de Pompieri Strathclyde din Scoția pompierilor din Mureș. Aceștia primesc prima autospecială de descarcerare și sunt instruiți în vederea utilizării acesteia. Sibiu și Oradea sunt următoarele orașe care adoptă modelul de funcționare al sistemului din Târgu Mureș, începând cu anul 1993.

Anul 1994 a reprezentat un punct de cotitură pentru SMURD.

„1994 a fost un an de mare importanță din punct de vedere al dezvoltării asistenței medicale de urgență în Județul Mureș și poate chiar la nivel național. Cu sprijinul Serviciului de Urgență din Edinburgh și a BBC-Londra, s-a construit primul departament de urgență unic după modelul celor din Marea Britanie și Statele Unite. Noul Departament sau “Serviciu de Urgență” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Județean Mureș și a început să funcționeze în 31 Iulie 1994.”, după cum scrie în arhiva istorică a smurd.ro, de unde puteți afla și restul istoriei SMURD.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.