Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj a sărbătorit, joi, 1 martie, o jumătate de veac de la înființare. Manifestarea aniversară s-a desfășurat în Sala “Titu Rădoi” din cadrul CJCPCT Gorj. La eveniment au participat reprezentanții principalelor instituții din Gorj: prefectul Ciprian Florescu, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, primarul municipiului Motru, Gigel Jianu, și Ion Călinoiu, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, cel care i-a propus actualului director Ion Cepoi să ocupe această funcție, în urmă cu 14 ani.

Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj,  a spus că și-a propus, atunci când a venit în funcție de redefinească activitatea culturală din Gorj:

„Această instituție a fost, în toți cei 50 de ani de existență, una fără sediu! Suntem adăpostiți în birourile unei alte instituții! Am avut, de asemenea, bugetul cel mai mic și organigrama cea mai redusă! Vom încerca, în ciuda acestor realități, să demonstrăm că suntem motorul cultural al acestui ținut”, a spus Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. (…) La început, împreună cu domnul Ion Călinoiu, am pus la stabilit un lucru pe care sper să-l ducem la capăt și anume să răsturnăm din punct de vedere cultural acest județ. Ne-am propus atunci ca în fiecare localitate de reședință a Gorjului să există un festival, un concurs sau o sărbătoare comunitară. Ne-am propus să înființăm muzee și colecții muzeale. Am reușit să înființăm 23 de asemenea instituții, printre cele mai cunoscute în acest moment numărându-se Muzeul «Tudor Arghezi» din Târgu  Cărbunești. Am încercat să schimbăm soarta unor localități prin înființarea unor centre culturale. Primul dintre ele s-a înființat tot la Târgu Cărbunești“.

„S-au pus bazele păstrării și promovării tradițiilor“

Ion Călinoiu a precizat că în perioada scursă de la înființarea instituției și până prezent s-au pus bazele păstrării și promovării tradițiilor: „50 de ani nu este o vârstă prea mare. Este o vârstă potrivită pentru a avea speranța în viitor. În această perioadă s-au pus bazele în ceea ce înseamnă păstrarea și promovarea tradițiilor noastre ca urmare a acestei instituții de bază“.

O istorie

Prefectul Ciprian Florescu a declarat că împlinirea a unui jumătate de veac de la înființarea instituției înseamnă o adevărată istorie: „O jumătate de veac pentru unii dintre noi sună puțin, pentru alții sună mult, în funcție de sistemele de valori pe care le are fiecare. Pentru mine, o jumătate de veac înseamnă o istorie și aceasta este în fapt esența gorjenilor, a județului în care ne-am născut, unde am crescut, unde ne-am educat și unde ne place să credem că ne vom întoarce în acest pământ minunat”.

 O istorie mai puțin cunoscută

Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a precizat că istoria instituției este mult mai îndelungată: „Nu m-aș rezuma la acești 50 de ani și aș merge puțin mai departe, la cei 80 și chiar mai departe în timp, spunându-vă că, de fapt, Centrul este o continuare a acelor așezăminte culturale care au existat în spațiul gorjenesc începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care urmăreau promovarea și conservarea tradițiilor Gorjului“

Centrul s-ar putea muta într-un nou sediu

Adrian Tudor a propus ca centrul să fie mutat în sediul ocupat în prezent de Școala Populară de Artă, care se va muta la Casa Tineretului:

„Să luăm în calcul un proiect: necesitatea de a avea un sediu pe măsura acestei instituții. Și asta mă provoacă să vin cu următoarea propunere. Având în vedere să Școala Populară de Artă își mută sediul din actuala locație, Teatrul de vară, cred că sediul administrativ al teatrului de vară, în urma unor concursuri de proiecte de care să ținem cont ar putea să devină un spațiu pretabil pentru activitățile dumneavoastră. În primul rând ar oferi un spațiu generos pentru expozițiile pe care le aveți și pe care le organizați. Știu că asta este principala d-voastră doleanță, de a avea o sală unde să organizați expoziții mai aerisite, pentru că aveți ce să puneți pe simeze. Nu birourile vă interesează cel mai mult, pentru că așa cum v-am cunoscut sunteți mai tot timpul în activitate, pe teren“.

Instituția a luat ființă la data de 1 martie 1968 sub numele Casa de Creație Gorj, primul director fiind Gelu Barabancea.  În anul 1971 a căpătat denumirea de Centrul Județean al Creației Populare Gorj.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.