Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Unul dintre cele mai importante lacuri din România este Lacul Ursu, din Sovata, județul Mureș. Acest lac este singurul helioterm din Europa și cel mai mare astfel de lac din lume. Suprafața lacului depășete 40.000 de mp, iar cel mai adânc punct al său este la 18,9 m. Totodată, Lacul Ursu deține cea mai mare concentrație salină de pe planetă, are o temperatură de 29 grade la suprafață și de 41,5 grade la adâncimea de 1,5 m. În stațiunea Sovata mai există încă patru lacuri, dar Lacul Ursu este cel mai important dintre ele.

Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe 27 mai, la ora 11:00, fiind singurul lac căruia i se cunoaște cu exacticitate anul, ziua, ora și minutul formării sale. Acesta s-a format pe locul unei pășiuni pe unde curgeau două pârăiașe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. După formarea acestui lac s-a dus vestea că apa sa vindecă diferite boli de tip reumatismal, iar după aproape o jumătate de secol  aici a fost înființată prima bază de tratament.

Acest lac din stațiunea Sovata a stabilit trei recorduri mondiale, și anume: este lacul helioterm cel mai mare și cel mai cald din lume, este singurul lac sărat din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus de-a lungul timpului, și este singurul lac din lume căruia i se cunoaște cu exacticitate anul, ziua, ora și minutul formării sale.

Lacul Ursu

Ce poți face în stațiunea Sovata, pe lângă Lacul Ursu

Stațiunea Sovata este una dintre cele mai apreciate din România, iar oamenii de aici au înțeles că turismul ajută la dezvoltarea zonei. În ultimii ani s-a investit mult în această stațiune, iar multe hoteluri sau pensiuni oferă servicii complete, piscină, saună sau tratament. În același timp, în această stațiune pot fi admirate clădiri vechi, încărcate de istorie, care nu și-au pierdut din farmecul lor, chiar dacă timpul a trecut peste ele.

În același timp, adminsitrația locală a schimbat, într-un mod plăcut, parcul ce înconjoară Lacul Ursu. Aici, cei care aleg să-și petreacă câteva zile în această stațiune se pot plimba liniștiți, există locuri de joacă pentru cei mici, chiar și pistă pentru biciclete. Totodată, există un sistem de indicatoare foarte bine pus la punct, care te conduc spre principalele locuri ce merită vizitate din acest parc.

Lacul Ursu

Lacul Ursu

Lacul Ursu

Dacă veți ajunge în această stațiune, pe lângă Lacul Ursu merită să vedeți și lacurile Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde. Un alt traseu pe care merită să-l parcurgeți este cel care te duce către Lacul Tivoli sau Lacul Tineretului, cum mai este cunoscut.

Lacul Ursu

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.