Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Institutul Cultural Român, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează în perioada 1 – 31 august 2017 „Atelierele Brâncuși”, program cu o vechime de 16 ani, care are ca obiectiv promovarea operei marelui sculptor în ţară şi în lume. În cadrul „Atelierelor Brâncuși”, și anul acesta, va fi organizată o nouă ediție a Simpozionului Internațional de sculptură „Constantin Brâncuși” sau „Brâncușiana-Tabăra Brâncuși”, cum mai era denumit.

 

Luna august va fi plină de evenimente culturale, mai ales că va debuta pe 1 august manifestarea „Atelierele Brâncuși”! Pe 1 august debutează Simpozionul Internaţional de Sculptură de la Târgu Jiu, care se va încheia pe 3 septembrie. Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuși” şi Institutul Cultural Român au încheiat un parteneriat în vederea derulării comune a unui program de activităţi care a început în februarie 2016 cu Colocviile „Brâncuşi”. Programul se continuă de atunci cu „Atelierele Brâncuși”. Anul acesta, la Târgu-Jiu va avea loc și prima ediție a Festivalului de Film de Artă, noutatea manifestărilor culturale dedicate genialului Brâncuși! Potrivit viceprimarului Adrian Tudor, de la Primăria Târgu-Jiu, în perioada 1 august- 3 septembrie, la Târgu-Jiu vor fi prezenți 6 sculptori români și străini care vor realiza noi opere din andezit. Artiștii vor lucra la Bârsești și nu pe Digul Jiului ca anul trecut. La Bârsești, Primăria Târgu-Jiu are un centru multifuncțional. Fiecare sculptor va primi câte 3.000 de euro pentru opera creată, sculptura intrând în patrimoniul municipiului. Bani urmează să fie achitați de ICR, iar primăria a alocat 380 mii lei pentru toate evenimentele ce se desfășoară în perioada mai sus menționată: tabăra de sculptură, festivalul de film, simpozioanele și colocviile organizate, expoziții, întâlniri.  „Anul acesta, la Atelierele Brâncuși, în baza parteneriatelor cu ICR, la Târgu-Jiu, mai exact la tabăra de sculptură, vor participa artiști din Gorj-România, Marea Britanie, Bulgaria, Japonia, Taiwan. Artiștii din Marea Britanie vine pentru prima dată la Târgu-Jiu. (…) Vor fi și expoziții de fotografie, diferite work-shopuri. Vor mai avea loc întâlniri cu oameni din presa de specialitate, dezbateri, seminarii, întâlniri cu artiștii participanți. Se va lucra tot în piatră de andezit, beneficiem de sponsorizarea unor firme importante. Vor veni oameni de cultură, presă de specialitate. (…)”, a spus viceprimarul Adrian Tudor.

Va avea loc și prima ediție a Festivalului de Film şi Artă. Târgujienii vor putea viziona cele mai bune filme de artă din toate timpurile. „Festivalul de Film de Artă este noutatea acestei ediții a Atelierelor Brâncuși. Încă nu știm exact ce filme vor rula. Vor fi expoziții, întâlniri cu oameni din presa de artă și cultură, dezbateri, seminarii. (…) Va mai fi și un simpozion de pictură, curator va fi domnul Vasile Fuiorea. Suzana Fântânariu va veni din nou la Târgu-Jiu, este cel mai bun grafician al României. Va mai veni Mirela Trăistariu, cea care organizează la nivel mondial expoziții și evenimente. Vom organiza întâlniri ale tinerilor artiști-elevi din Târgu-Jiu cu artiștii care participă la Atelierele Brâncuși”, a declarat Adrian Tudor.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.