Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Zilele acestea, la Târgu Cărbuneşti, a avut loc un important eveniment cultural organizat de Facultatea de Teologie din Craiova şi primăria locală. Simpozionul Naţional de Teologie a avut loc în perioada 26-27 septembrie, iar profesori şi cercetători din întreaga ţară au poposit în Cărbunești pentru a vorbi despre „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, ctitor de cultură și spiritualitate românească”.

28-09-2016_simpozion_carbunesti-2

Preţ de două zile, Sfântul Antim Ivireanul, ocrotitorul bisericii din vecinătatea instituţiei locale, a fost evocat prin prelegeri şi conferinţe, la care au luat parte chiar și cetățeni ai orașului, reprezentanți ai Muzeului Județean Gorj, ai primăriei.

Prima zi de dezbateri a fost deschisă printr-o slujbă de Te Deum, săvârşită de părinţii profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova în Biserica „Sfântul Antim Ivireanul”. De aici, dezbaterile au fost mutate în sala de consiliu a primăriei. Cea de-a doua zi de lucru, marţi, 27 septembrie, a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită în biserica Sfântului Antim din Cărbuneşti.

După slujbă a urmat o nouă sesiune de comunicări, între participanţi numărându-se: pr. lect. univ. dr. Gabriel Valeriu Basa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, cu referatul „Contribuții ale Sf. Antim Ivireanul la dăinuirea neamului românesc”; pr. lect. univ. dr. Sergiu-Grigore Popescu, Facultatea de Teologie Ortodoxă, „Tipografia Râmnicului. De la Sfântul Antim Ivireanul la Damaschin Dascălul”; pr. conf. univ. dr. Marin Cojoc, Facultatea de Teologie din Craiova . patriarhie

La împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești, ctitor de lăcașuri de cult, personalitate culturală, tipograf, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel,  organizează în perioada 26 septembrie – 1 octombrie, o serie de manifestări în cadrul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al Tipografilor bisericeşti în toată țara.  

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.