Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Ororilor Comunismului în România, în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București și Asociația Culturală„ Istoria din Casa în Casă”, vă invită în data de 7 februarie, începând cu ora 17.30, la dezbaterea „Seismograf ’77 – Încălcarea drepturilor omului în RSR – victime și torționari”. Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de facebook a Facultății de Istorie.

„Actul final de la Helsinki, asumat în anul 1975, a generat angajamente obligatorii din partea statelor semnatare, printre care și România. Prezența lui Nicolae Ceaușescu în constituirea acestui demers istoric nu a schimbat cu nimic în bine situația cetățenilor captivi în propria țară. În ciuda acestui fapt, vocile libertății au devenit mai puternice și au prins curajul de a invoca actul de la Helsinki în petițiile lor adresate chiar secretarului general al PCR, dar și grupelor sindicale din străinătate, diasporei si postului de Radio Europa Liberă. Dictatorul începe să piardă din puterea imaginii pe care și-o consolidase în mediile internaționale. Realitatea iese la iveală, iar sistemul ceaușist își arată adevărata față bazată pe un regim de teroare, care a utilizat instituțiile statului pentru a reprima mișcările de opoziție de grup sau individuale.”, au transmis organizatorii.

Proiectul expozițional Seismograf  ’77 reprezintă un parcurs al muzeului prin care se marchează impactul regimului comunist asupra societății.

Dezbaterea este dedicată tuturor celor care au rezistat represiunii comuniste și au avut curajul de a lupta pentru adevăr.

„Proiectul expozițional Seismograf  ’77 reprezintă un parcurs al muzeului prin care marcăm impactul regimului comunist asupra societății prin două elemente cheie: demersul expozițional și evenimentele asociate, conferințe, dezbateri și ateliere. Totul cu scopul de a clarifica, în limita documentației istorice și a cercetării, modul în care statul comunist a dus o luptă cu proprii cetățeni. Un conflict care s-a soldat cu internări în azile psihiatrice, trimiteri în penitenciare, dispariții de persoane, intimidări și lichidări fizice.”, au mai adăugat organizatorii.

La acest eveniment vor particpa

Florentina Nițu – conf. univ. dr., Decan Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Daniela Popescu – istoric, director Asociația Culturală Istoria din Casă în Casă

Gabriel Andreescu – profesor universitar, Director la „Noua Revistă de Drepturile Omului”

Leonard Câmpeanu – vicepreședinte interimar, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România

Dumitru Lăcătușu – istoric, director al Centrului de Consultanță Istorică

Irina Hasnaș Hubbard – muzeograf MOCR

Alexandru Groza – istoric, manager MOCR

Echipa de Voluntari a MOCR – Facultatea de istorie, Universitatea din București

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.