Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Una dintre cele mai valoroase oltence a tuturor timpurilor, Maria Tănase, a fost şi una dintre marile iubiri ale sculptorului Constantin Brâncuşi. Despre povestea lor de dragoste au scris mulţi, iar dintre aceştia, prea puţini au înţeles cu adevărat sentimentele dintre cei doi artişti. Ea era o tânără de 25 de ani, el avea 62. Dar alta este povestea. Dincolo de imaginea sa de legendă în muzica românească, Maria Tănase era o femeie ca oricare alta. Avea tabieturi, reuşite şi eşecuri. În scrierile vremii de atunci au fost consemnate zece lucruri interesante pe care orice iubitor al muzicii Mariei Tănase ar vrea să le afle.

A rămas însărcinată la 16 ani

  1. La doar 15 ani, Maria Tănase participă la „Miss Romania”, însă pierde la proba costumelor de baie. Deşi juriul de la acest concurs nu rămâne impresionat de trupul său, de frumuseţea artistei se îndrăgosteşte un doctor de la Spitalul Central. În urma relaţiei amoroase, Maria Tănase rămâne însărcinată la doar 16 ani. Medicul îi propune artistei să renunţe la rodul iubirii lor.

Muzica a dus-o aproape de visul american

  1. Preţioasa artistă a fost selecţionată să reprezinte cântecul popular românesc în America, în cadrul Expoziţiei Internaţionale de la New York din anul 1939.

Artista înjura fără reţinerimaria-tanase-3

  1. Maria Tănase „era o persoană dezinvoltă şi vorbea cu mult patos, nu îi lipseau din limbaj nici înjurăturile pe care le folosea adesea, cu toate că se perinda în cele mai înalte cercuri cosmopolite ale Bucureştiului”, după cum povestea pentru anumite publicaţii istoricul Dan Falcan.

O iubire de poveste

  1. Marea iubire a Mariei Tănase a fost Brâncuşi, oltenca ce a făcut istorie în muzica românească iubindu-l pe marele sculptor până în ultima zi a vieţii sale.

maria-tanase-frDependentă de ţigări

  1. Maria Tănase avea un viciu ucigător – fuma. „Ar fi fost în stare să fumeze şi când dormea. Nu conta că sunt Naţionale sau ţigaări fine. De fumat s-a luat de pe la 16 ani, când a început să umble prin cartier. Toată ziua stătea ori la o familie de nemţi din vecini, ori la popa Vasile: el a botezat-o, el a cununat-o şi tot el i-a făcut slujba de înmormântare”, consemnează Gaby Michailescu în cartea „Marie cea fără de moarte”.

 Se dorea cea mai frumoasă când urca pe scenă

  1. Ca orice femeie, artista era înnebunită după articole vestimentare. Aceasta avea o croitoreasă care avea grijă de ţinutele sale ce atrăgeau atenţia. „Purta pe scenă rochii frumoase. Nu pregeta să cheltuiască o buna parte din câştig în mândria ei de interpretă a celui mai pur cântec popular. În viaţa de toate zilele rămânea însă aceeaşi modest înveşmântata fata a moşului Tănase”, a notat Harry Brauner, cel care i-a fost alături în vremurile de început ale carierei sale.

Băgătoare de seamă într-o piesă de teatru

  1. Legenda muzicii româneşti a avut o atracţie şi pentru teatru. Pe la 21 de ani urca pe scenă în trupa lui Constantin Tănase. La un moment dat, în cadrul unui interviu de la acea vreme, Maria Tănase declara: „ Lui m-a recomandat Alfred Paximade, care nu mai putea după mine: «Ia fata asta; e veselă, dezgheţată, plină de talent ». După ce, de formă, m-a întrebat «Fă fată, ce vrei tu să joci?», Tănase mi-a dat rolul unei băgatoare de seamă într-un sextet. În a doua scenă, dădeam brânci celor ce stăteau. Pe afişele acestui spectacol am fost trecută sub numele de Elise Lame. În a doua revistă, mi s-a pregătit un cache-sexe cu pene de struţ, sutien, pantofi de lame şi o palarie gen french-cancan. Cum să mă îmbrac aşa, eu, care veneam dintre răzoare şi bibilici?! În ajun de premiere, mi-am făcut bocceaua şi am plecat. Pe afiş eram de astadată: Mary Atanasiu”. Mulţi ani mai târziu, când numele său devenise celebru, artista a revenit în teatru şi film, însă alături de nume mari precum Marcel Anghelescu, Mihai Berechet şi Florin Piersic în „Ciulinii Baraganului”.

Nu a vrut să le cânte nuntaşilor

  1. Amaria-tanase-1rtista a refuzat să cânte la nunţi, deşi avea promisiunea că va fi remunerată pe măsură.

Artista s-a căsătorit în 1950

  1. A fost căsătorită cu Clery Sachelarie, cu care s-a măritat în 1950. Despre el, Gaby Michailescu spune: „El n-a muncit toată viaţa. Maria îl scuza, spunea ca îi e înger păzitor, că o adora. I-am propus să-l iau cu mine în turneu, să mă ajute la realizarea afişelor. A refuzat. « Nu fac eu d-astea», a spus dânsul”.

 Răpusă de cancer

10. La ultimul său turneu, în anul 1963, Maria Tănase afla că suferă de cancer la sân şi trebuie să se opereze de urgenţa. Ea refuză acest lucru, iar cumplita maladie îi afectează plămânii. În timpul ultimului său concert, pe o scenă din Hunedoara, artista spune publicului „Fraţilor, eu nu mai pot! Am cancer la sân şi o să mor în curând! De acum nu mă veţi mai vedea!”. Boala a răpus-o la doar 50 de ani.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.