La Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu a avut loc, joi seara, o nouă întâlnire a Cenaclului „Columna”. De data aceasta, seara a fost dedicată prozei, scriitorul Valentin Chepeneag citind un fragment din romanul la care lucrează.
În ultimii cinci ani, poetul Chepeneag a lucrat și încă lucrează la primul său roman, pe care dorește să îl dea spre tipărire anul acesta. Perioada în care s-a desfășurat acțiunea din fragmentul lecturat de Valentin Chepeneag este imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit autorului, subiectul romanului este viața bunicului său, în mare parte.
„De cinci ani lucrez la romanul meu, în general scriu poezie. Este primul meu roman, dar trec mai greu de la poezie la proză, de la rimă este mai greu să treci la proză. Aș vrea să-l termin anul acesta și să-l dau spre publicare. În mare parte este vorba despre bunicul meu, care s-a întors orb din Război și nu și-a văzut niciodată copiii! Nu m-am gândit încă la un titlul pe care îl va purta romanul. Nu încă.
În roman mai este vorba despre legăturile bunicului meu cu cei fugiți în munți. Socrul bunicului meu a fost preot la Schela și l-a luat Securitatea, nu se știe dacă i-au tăiat limba sau și-a retezat-o el când a luat bătaie, cert este că el a venit acasă și nu mai putea să vorbească, a murit în câteva luni. Se bazează pe cele ce mi-a povestit bunicul și alte rude, mama și restul celor dragi. Am mai lecturat fragmente din el pe parcursul întâlnirilor Columna. Sper să fie bine primit. Eu sunt mai critic cu mine. Ideea este că scriu la acest roman și sper ca până la sfârșitul verii să îl partajez (…) apoi să îl trimit spre publicare”, a spus poetul Valentin Chepeneag.
La reuniunea de joi au participat mai mulți elevi de la licee din municipiu, profesori, dar și scriitorii care, de obicei, nu lipsesc de la aceste întâlniri. Fiecare a ascultat cu atenție cele citite de Valentin Chepeneag.
„În general autorul stăpânește foarte bine limbajul personajelor de la țară, cred că va fi o carte care va rezista nivelul limbajului, căci tema nu mi se pare generoasă. Proza este foarte vioaie prin limbajul folosit. Nu ești ca Fănuș Neagu, spre exemplu, căci Fănuș Neagu nu are personaje. Toate personajele vorbesc ca Fănuș Neagu. (…)”, a spus poetul Spiridon Popescu. „Vali ne dovedește că scrie foarte bine proză scurtă. (…) Limbajul este ok cam 80%, dar mai bagă câteva neologisme. Acolo va mai trebui atenție (…) În poeziile lui Vali Chepeneag se regășește sensibilitatea, afectivitatea, iubirea de părinți, plaiuri natale, mari teme de meditație. El merge direct la suflet, la acel suflet care nu și-a finalizat orășenizarea, poeziile sale (…) își fac cale spre sensibilitatea noastră, ne rămân în memorie. Are o relație sinceră cu lumea înconjurătoare”, a spus Marius Iorga, președintele Cenaclului „Columna”.