Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Praznicului Adormirii Maicii Domnului este, în fiecare an, prilej de bucurie duhovnicească pentru mai multe mănăstiri şi biserici din Mitropolia Olteniei. Între acestea, la loc de seamă stă Mănăstirea Tismana, lăcaş de închinare realizat de Sfântul Nicodim cu mai bine de şase secole în urmă.  Tismana a fost și rămâne cea mai veche vatră de cultură, un sanctuar al marilor arderi ale prezentului și o fereastră deschisă spre aspirațiile viitorului, potrivit istoricului său prezentat pe site-ul oficial. La slujba oficiată de Mitropolitul Olteniei sunt așteptate peste 9.000 de persoane.

Foarte multe lăcaşuri creştin-ortodoxe din Mitropolia Olteniei sunt puse sub purtarea de grijă a Maicii Domnului şi îşi sărbătoresc pe  15 august, hramul, de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Printre cele mai cunoscute amintim Mănăstirile Polovragi și Tismana. Mănăstirea Tismana, considerată cea mai veche mănăstire din Țara Românească, se află pe teritoriul orașului Tismana, fiind o ctitorie a Sfântului Nicodim, ridicată pe stâncă. Cea mai veche mărturie despre mănăstire este consemnată de Paul de Alep, care împreună cu patriarhul Macarie al Antiohiei a vizitat acest lăcaș în cea de-a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Construc­ția din zid a fost realizată cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu I (1377–1383) și fiii acestuia: Dan I (1383–1386) și Mircea cel Bătrân (1386–1418). Sfinţirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a avut loc la 15 august 1378, fapt întărit documentar de hrisovul Voievodului Dan I din 3 octombrie 1385, care se păstrează și astăzi.

 

Mănăstirea Tismana are hramul Adormirea Maicii Domnului care se prăznuieşte pe 15 august. În fiecare an, ziua de 15 august redevine momentul în care mii de oameni se roagă Fecioarei Maria. Sunt așteptați peste 9.000 de credincioşi ortodocşi, din ţară şi din străinătate, la slujba prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Oamenii vor asista la slujbă şi se vor ruga pentru iertarea păcatelor şi pentru bunăstare, petrecând apoi cu voie bună, după o lungă perioadă de post. Slujba va fi oficiată de Mitropolitul Olteniei și un sobor de preoți. La Tismana este organizat de zeci de ani și un bâlci la care prezența este foarte numeroasă de fiecare dată.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.