Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Câteva sute de credincioşi veniţi din Oltenia, dar şi de peste munţi, îndeosebi din judeţul Hunedoara, au participat  la hramul Mănăstirii Lainici, de sărbătoarea „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Sărbătoarea a fost una specială pentru  că în acest an se împlinesc două secole de la sfinţirea bisericii.

În mijlocul credincioşilor a fost rezent Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Altarul Bisericii celei noi ce adăposteşte moaştele Sfântului Cuvios Irodion şi Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”.

„Astăzi se împlineşte voia lui Dumnezeu, aşa cum spunem în cântările dedicate praznicului, căci Fecioara cea luminată în templu se aduce spre a vesti omenirii venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos.

Maica Domnului a fost adusă de mică în templu pentru a se hrăni cu cele cereşti şi a deveni vas ales al Împărăţiei lui Dumnezeu, Fecioară preacurată pe care Împăratul ceresc a ales-o pentru a naşte pe Fiul Său şi Mântuitorul nostru.

Aşadar, prin aducerea la templu, Maica Domnului şi-a păstrat sufletul şi trupul curate, devenind locaş al Prea Sfintei Treimi înainte de întruparea Fiului. Aşa se cădea, să fie pregătită cămara împărătească, locul cel mai cinstit şi preamărit, că Dumnezeu nu se putea coborî decât în Cea care avea să se pregătească întru totul, răspunzând astfel chemării cereşti de a fi Mamă a lui Dumnezeu.

În acest fel, pe de o parte spunem că Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu se dăruieşte lui Dumnezeu cu totul, iar pe de altă parte, că şi Dumnezeu I se dăruieşte cu totul prin coborârea în pântecele ei, spre a se naşte Dumnezeu adevărat şi om adevărat.

De aceea este atât de important să cinstim cu toată evlavia momentul intrării în templu a Maicii Domnului, pentru că aici s-a pregătit, s-a format, a trăit experienţa pogorârii Duhului Sfânt, a vorbirii cu îngerii, agonisind astfel dumnezeirea de care avea nevoie pentru a-L primi pe Fiul lui Dumnezeu şi a deveni cu adevărat Maica Vieţii.

Ştim că viaţă s-a numit şi Eva, dar prin neascultare ea a adus omenirii moartea, pe când Maica Domnului, ascultând permanent de glasul lui Dumnezeu, vrăjmaşul diavol nu a mai putut introduce în sufletul ei otrava păcatului, devenind cu adevărat viaţă, rai cuvântător, templul cel binecuvântat în care Dumnezeu s-a făcut om”, a subliniat IPS Irineu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.