Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Bucureștenii sunt invitați în data de 24 iunie la sediul instituției din Șos. Kiseleff nr. 28-30, la Târgul de Sânziene. Ritualul agrar asociat solstițiului de vară este cunoscut și drept Cap de vară, Drăgaică, Sânziene, Amuțitul Cucului. Este o sărbătoare importantă în lumea satului românesc, împletire a cultului solar și tradiției creștine, cu semnificații legate de fertilitate, sănătate și dragoste; acum se culeg plantele de leac, se află norocul la animale, mersul recoltelor și ursitul tinerelor fete, se fac ritualuri de grăbire a măritișului, de viață lungă și fecunditate, dar și pentru alungarea spiritelor rele și pomenirea morților, a „moșilor de Sânziene”, pentru că acum se crede că cerurile se deschid și lumile se întrepătrund.

Tot acum Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, iar în Bucovina se sărbătorește Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Această zi este una sfântă și se cere respectată, nimeni nu trebuie să lucreze când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Acum se țin bâlciuri și iarmaroace, prilej pentru flăcăi și fete de a se cunoaște.

Tradiția este valorificată în literatură și făcută cunoscută peste hotare, Sânzienele fiind menționate încă din secolul al XVIII-lea de Dimitrie Cantemir în lucrarea sa Descriptio Moldaviae, în vreme ce Noaptea de Sânziene a lui Mircea Eliade a avut numeroase traduceri.

Magia sărbătorii este dusă mai departe de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” prin spectacole și ateliere, la care vă puteți înscrie accesând link-urile de mai jos:

– atelierele de împletit coronițe: https://forms.gle/3RuWq74tjTsxTWks9
– atelierul de fabricat săpun: https://forms.gle/zRJPSWMxs6CDki7i8
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.