Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în zilele de 16 și 17 septembrie la evenimentul intitulat Ziua Crucii. Cârstovul Viilor. Sărbătoare importantă pentru lumea satului, Ziua Crucii înseamnă sfârșitul verii agrare, marcată prin culesul viilor și „bătutul nucilor “.

Ca toate momentele de trecere, Ziua Crucii dăruiește lumii vegetale puteri de tămăduire deosebite, fiind ultima zi în care se culeg plantele de leac; în lumea animalelor, lighioanele, se spune că se ascund sub pământ de unde vor mai ieși abia la Alexiile din primăvara următoare; pe șarpele care peste an a mușcat un om pământul nu îl mai primește la adăpost, fapt pentru care sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub numele de Ziua Șarpelui.

Pentru Biserica Ortodoxă, Ziua Crucii este prăznuită în amintirea celor două evenimente importante legate de Sfânta Cruce, și anume Aflarea Crucii pe care fusese răstignit Mântuitorul și Aducerea Sfintei Cruci în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. În această zi credincioșii țin post pentru a-și aminti de patimile și moartea Domnului, iar tradiția spune ca niciun aliment negru sau purtând însemnul crucii, precum nucile, usturoiul, varza etc., să nu fie consumat acum.

În această zi de sărbătoare, Muzeul Satului vă întâmpină cu produse alese de gastronomie tradițională și creații felurite ale meșterilor populari.

Tradițiile momentului culesului viilor vor fi aduse în fața vizitatorilor, ca în fiecare an, de îndrăgiții membri ai Ansamblului Folcloric Țara Vrancei care vin din istoricul ținut al vinului cu cântec, joc și voie bună. Vizitatorii sunt așteptați, așadar, să târguiască, să petreacă și să se bucure de tradițiile românești în curtea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.