Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor „STRUGURELE DE AUR” și-a desemnat, sâmbătă, câștigătorii în cadrul unei gale pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Gorjeanca Roxana Croitoru a câștigat două premii importante, ea și Andrada Betej fiind singurele concurente din județul nostru.
Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”, organizat la Alba Iulia, are ca scop principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc. Desfășurat pe parcursul a două zile, concursul a fost transmis în direct la TVR3 și la Radio România Cluj. Concursul s-a derulat pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști. Anul acesta, pe scena festivalului și-au dat „concursul” un număr de  35 de solişti vocali şi instrumentişti, cu vârste între 16 şi 32 de ani. Evaluarea concurenților s-a realizat având în vedere două categorii de criterii: autenticitate și tehnică vocală sau instrumentală specifică. Talentata Roxana Croitoru din comuna Peștișani, cea care a reprezentat Gorjul pe scena a zeci de festivaluri, a câștigat premiul I la soliști vocali în cadrul acestui important concurs, dar și un premiu special. „Sunt foarte fericită. Am câștigat două premii foarte importante la Festivalul Strugurele de Aur. Locul I și Premiul „Drumul Vinului Țara Vinului ” la Festivalul Național STRUGURELE DE AUR, Ediția 17 . Mulțumesc juriului, publicului, părinților și tuturor celor care îmi sunt alături”, a spus solista Roxana Croitoru.
Pentru ediția din 2018, care se va desfășura în contextul celebrării a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii, organizatorii vor veni cu alte elemente de noutate, urmând ca o secțiune specială a festivalului să fie dedicată cântecului patriotic. Astfel, tinerii interpreți sunt îndrumați, încă de acum, spre documentare și culegere, pentru a putea aduce, în cadrul festivalului, cele mai emoționante cântece care vorbesc despre cine suntem, despre eroii noștri și despre mândria de a fi român, au anunțat organizatorii.
Premiile Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” 2017: Marele Premiu al concursului național a fost câștigat de Alexandra Chira, din Sălaj, ce a câştigat anul acesta şi Trofeul „Valeria Peter Predescu”, premiu înmânat de Dl. Claudiu Necșulecu, președintele companiei Jidvei – inițiatorul festivalului.
Locul I solişti instrumentişti – Emanuel Silaghi
 
Locul I solişti vocali – Roxana Croitoru
Locul II solişti instrumentişti – Andrei Câmpean
Locul II solişti vocali – Geanina Gavrilă
Locul III solişti instrumentişti –  Tudor Vârciu
Locul III solişti vocali – Simona Alexandru
Premiul Cramei Jidvei – Florin Mihalache, premiu înmânat de Cristian Fuga, directorul executiv al festivalului
Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” – Roxana Croitoru
Premiul de Popularitate – Coralia Costea
Mențiune – Iulia Vatafu
Mențiune – Nicolae Balu
Mențiune – Vlad Sărmaș-Bistriţa
Premiul Special Valeria Peter Predescu – Vlad Sărmaș
Festivalul Național de Folclor „Strugure de Aur”, organizat de compania Jidvei, s-a derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, și în coproducție cu Societatea Română de Televiziune. Parteneri media: TVR Cluj, Radio România Cluj, Ziarul Unirea și Alba 24.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.