Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

La finalul anului 2021 Muzeul Național de Artă Timișoara a primit un dar preţios din partea familiei artistului Romul Nuțiu. Este vorba despre 3 lucrări de mari dimensiuni, creații de o importanță majoră în cadrul operei marelui artist, respectiv: „Șapte Forme Pictate”-1969, „Spațiu Energetic”- 1975 și „Univers dinamic acoperit”-1975.

„Pictobiectul și cele două picturi despre care este vorba provin din colecția familiei artistului Romul Nuțiu. Fiica acestuia, artista Simona Nuțiu Gradoux, împreună cu soția artistului, doamna Felicia Nuțiu, au hotărât să doneze lucrarările Muzeului Național de Artă Timișoara.”, au precizat reprezentnții muzeului.

Romul Nuțiu, principalul reprezentant al expresionismului abstract din România

Artistul Romul Nuțiu s-a născut în 1932 în Bilbor, Harghita și a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (1951-1957) cu profesorii Petru Feier și Teodor Harșia. În 1957 el s-a s-a stabilit în Timișoara, unde, ca tânăr artist, în perioada de formare, îi întâlnește pe creatorii contemporani timpului său: Leon Vreme, Sonia Eraclide Vreme, Paul Sima, Mircea Bălău, Vasile Pop Szilagy, Alexandru Cristea, Edwin Solomon, Sofia Kryzanowska.

În 1957, cu ocazia deschiderii Salonul Anual de Arte Plastice de la Timișoara, unde a expus permanent din 1957, Romul Nuțiu i-a cunoscut pe Catul Bogdan, Alexandru Ciucurencu, Petru Comarnescu și Romul Ladea.

Din 1992 artistul Romul Nuțiu a activat ca profesor la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la Catedra de Pictură, până în 2010. De asemenea, el a predat și la Universitatea Tibiscus în cadrul Facultății de Design.

În 2008 el a început o colaborare fructuoasă cu dr. Joana Grevers, proprietara 418 Gallery din București și a fost expus, promovat și contextualizat constant, în expoziții personale și proiecte de grup până la moartea sa în 2012, precum și după aceea.

Romul Nuțiu a devenit, mai ales în ultimul deceniu, unul din artiștii est-europeni foarte apreciați la nivel internațional. În perioada postdecembristă a expus la Viena, Bruxelles și în Brazilia iar lucrări ale sale fac acum parte din importante colecții publice și private din România, Germania, Franța, Italia, SUA și Canada.

În ultimii ani de viață, Romul Nuțiu s-a ocupat activ de galeria de artă Calina din Timișoara, coordonând expoziții de artă contemporană,  prin realizarea de evenimente și elaborarea de strategii culturale dedicate atât artiștilor moderni, cât și tinerei generații de artiști emergenți, cu accent pe absolvenții Facultății de Artă și Design din Timișoara.

Valoarea donației se ridică la 70.000 de euro

„Valoarea donației Romul Nuțiu 2021, oferită de artista Simona Nuțiu Gradoux Muzeului Național de Artă Timișoara, se ridică la 70.000 de euro. Reușita donației este un gest de o mare generozitate umană și culturală, un semn al înțelegerii și susținerii misiunii de prezervare, studiere, promovare și expunere patrimonială.

Tot în acest sens, dorim să menționăm Biroul Notar Public „Ciorica Marin-Eugen, Maghiaru Ana Adriana”, pentru generozitatea și răbdarea cu care au susținut această donație de bunuri patrimoniale.” au mai precizat reprezentanții muzeului.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.