Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Zeci de elevi, dar și părinții lor, localnici ai comunei Peștișani, au participat joi seara la regalul cinematografic din cadrul manifestării culturale „Omagiu lui Brâncuși”. Regalul de scurt metraje dedicat Titanului de la Hobița s-a bucurat și de prezența, în comuna lui Brâncuși, a actorului Toma Cuzin. Acesta, la fel ca geniul sculpturii moderne, își trage rădăcinile din Peștișani. Astăzi, manifestarea culturală se va încheia printr-o altă serie de filme, care vor rula în Parcul Coloanei fără Sfârșit din municipiul Târgu-Jiu.

14370425_1274775819239914_5406892901112592217_n

Ziua de joi a manifestării „Omagiu lui Brâncuși” a debutat cu spectacolul de teatru „Brâncuși la Hobița” de Ion Cepoi, care a avut loc în curtea Casei Memoriale a sculptorului. De la ora 19:00, în curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani a avut loc proiecția de filme despre geniul sculpturii moderne, dar și despre alte mari personalități ale Gorjului! Zeci de elevi, dar și alți localnici au urmărit cu atenție și interes proiecțiile cinematografice. „A fost educativ, am aflat lucruri pe care nu le știam despre Brâncuși și m-am bucurat. Nu credeam că se va organiza așa ceva la noi în comună! A fost frumos”, a spus una dintre elevele prezente la manifestare.„Proiectul cultural a fost pornit la inițiativa Fundației Convergențe Europene și dezvoltat la Peștișani. Are scopul de a atrage atenția că trebuie să ne învățăm copiii cât mai multe lucruri despre Constantin Brâncuși, despre viața și opera sa. Trebuie să ne implicăm mai mult în aceste lucruri”, a spus Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani.

hobita-1            hobita-2

Actorul Toma Cuzin, prezent la manifestarea inedită

Actorul gorjean Toma Cuzin, cel care-l interpretează pe „Firicel” în serialul „Las Fierbinți”, a fost și el prezent, joi seara, la Peștișani. Cuzin s-a declarat încântat de noua inițiativă a autorităților de promovarea a marelui sculptor Constantin Brâncuși. „Firicel” a copilărit la Peștișani și a urmat cursurile liceului din localitate, fiind legat sufletește de aceste meleaguri: „Sunt din nou, acasă la Brâncuși, mereu cu bucurie! O parte dintre elevii care au participat la aceste proiecții m-au întrebat dacă am făcut aici liceul! Ei nu știau că am absolvit aici! (…) M-am bucurat mult când am fost invitat la acest proiect, este foarte bine ceea ce se întâmplă aici. Este foarte important pentru România și Peștișani să îl promovăm pe Brâncuși! Acest proiect poate fi dus peste tot în lume. Și am putea face astfel de proiecte și despre alte mari personalități ale Gorjului!”, a declarat actorul Toma Cuzin.

firicel-f firicel

Filme și iar filme…

În această seară, de la ora 19:00, în Parcul Coloanei Infinitului din Târgu Jiu, vor fi proiectate următoarele filme:
“BRÂNCUȘI LA TG. JIU”, 1966, regia Eric Nussbaum; “ATELIERUL” 1970, regia Pavel Constantinescu; “MĂRTURII”, 1970, regia Pavel Constantinescu; “PROCESUL PĂSĂRII”, 1970, regia Pavel Constantinescu; “SĂRUTUL, PĂSĂRILE, DOAMNA POGANY” 1970, regia Pavel Constantinescu; “SCULPTURI ÎN LEMN” 1970, regia Pavel Constantinescu; “OVOIDUL”, 1970, regia Pavel Constantinescu; “MARIA TĂNASE” 1986, regia Laurențiu Damian. Proiectul cultural cinematografic este realizat de Fundaţia Convergenţe Europene (FCE) în parteneriat cu Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Fundaţia Arte Vizuale (FAV) din Bucureşti, Primăria Comunei Peştişani-Gorj, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Pestişani, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Gorj, Primăriei Târgu Jiu şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

firicl      14358675_1270681036316059_5767599908749241683_n

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.