Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu găzduiește Proiectul Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”, organizat de Asociația „Victoria Internațional”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj.

Cultivarea respectului pentru valorile poporului nostru revine şcolii, cadrelor didactice, preoţilor, oamenilor de cultură, tuturor celor care nu au uitat că sunt români. Rolul dascălilor, este acela de a cerceta şi de a pune în valoare toate aceste valori care se leagă de sufletul românului, de existenţa noastră ca popor, ca naţiune, dar şi de a trezi şi cultiva sentimentul de apartenenţă la acest pământ şi la acest neam, într-un cuvânt patriotismul.

În acest sens se desfășoară o activitate educativă cu ocazia manifestărilor de reconstituire istorico – militară „Luptele de la Podul Jiului”, în semn de omagiu faţă toţi eroii care şi-au dat viaţa pentru apărarea gliei strămoşeşti.

În cadrul Proiectului Educațional „Să ne cunoaștem istoria. Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului” participă elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic Roșia-Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Ghe. Magheru”, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială Nr. 1 Dragotești, Colegiul Tehnic „Herni Coandă” și membrii voluntari ai Asociației „Victoria Internațional”. La eveniment participă istorici, documentariști, cercetători, muzeografi, cadre militare în rezervă și retragere. Organizatorii își propun, astfel, să marcheze împlinirea a 101 de ani de la luptele eroice din Primul Război Mondial – Bătălia de la Jiu, identificarea şi descrierea însemnelor ţării, conştientizarea apartenenţei la glia strămoșească, delimitată de hotare (cetăţean), cultivarea sensibilităţii, a unei atitudini corespunzătoare faţă de ţara în care trăieşte şi al cărei cetăţean este, identificarea și descrierea participării Ecaterinei Teodoroiu „Ioana D`Arc” a României, la acest eveniment.

„Este important să îl ajutăm pe copil să devină o fereastră deschisă spre societatea umană, să ştie cum să se comporte cu cei din jur şi să preţuiască valorile naţionale, eroii neamului românesc. Pentru a descoperi cine este, un copil trebuie mai întâi să-şi cunoască rădăcinile. El îşi află identitatea, îşi fomează sentimentul de apartenenţă la locul natal, cunoscând personalităţile, obiceiurile, datinile specifice ţării de baştină. Ne dorim ca proiectul „Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiu”, să fie o piatră de temelie ce va fi pusă la baza spiritualităţii româneşti, acum în această epocă în care tinerii se depărtează de valorile lăsate de înaintaşii noştri. Pentru formarea lor, copiii au nevoie să se conecteze la izvoarele inepuizabile ale rădăcinilor noastre: cultură, tradiţii, obiceiuri”, a spus profesorul Crina Gurică.

În fiecare școală parteneră elevii au realizat prezentări PowerPoint cu imagini de la activitate, desene care ilustrează evenimentul istoric și eseuri despre eroismul soldaților români în Primul  Război  Mondial. Acestea vor fi jurizate în școli, în această săptămână, urmând ca în data de 28 octombrie 2017, să se realizeze o activitate finală la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”. Se vor prezenta cele mai bune prezentări și eseuri, iar desenele reprezentative vor fi organizate într-o expoziție.

Program:

  • Ora 10.45 Sosirea participanților și a invitaților la Proiectul Educațional „Să ne cunoaștem istoria – Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului”.
  • Ora 11.00 Intonarea Imnului Național al României.
  • Ora 11.05 Cuvântul de deschidere: prof. Crina Adriana Gurică, președinte Asociația „Victoria Internațional”.
  • Ora 11.15 Alocuțiuni din partea invitaților la eveniment.
  • 11. 30 Vizionarea Foto-Proiecției „Reconstituirea Bătăliei de la Podul Jiului – 14 octombrie 2017”
  • Ora 11.45 Prezentarea Hărții interactive „Gorjul în timpul Primului Război Mondial”.
  • Ora 12.00 Susținerea lucrărilor (eseuri, prezentări Power Point/Video și desene) de către echipele de proiect (Liceul Tehnologic Roșia-Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Ghe. Magheru”, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială Nr. 1 Dragotești, Colegiul Tehnic „Herni Coandă”, Asociația „Victoria Internațional”).
  • Ora 13.30 Premierea echipelor desemnate câștigătoare.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.