Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

„Cei mai buni profesori sunt cei care te învață încotro să te uiți, dar nu îți spun și ce să vezi.” (Alexandra K. Tranfor) un citat făcut, parcă, pentru profesoara Maria-Rocselana Verdeș. Pasionată de literatură, muzică, teatru, înot, reușește cu stoicism să călăuzească elevii pe drumul creației literare. Profesoara își dedică mai tot timpul pregătirii elevilor săi pentru concursuri, societate și viață. Pasiunea acesteia pentru literatură a luat naștere încă din copilărie. Mama, unchiul, scriitorul Tamaris Lucian (Tăloi Grigore) și profesoara de limba și literatura română din școala gimnazială, Lucia Cernăianu, sunt cei pe care îi consideră „vinovați” pentru ceea ce este astăzi; un om îndrăgostit, iremediabil, de literatură. „Literatura este un alt mod de ființare, ca teatrul, pictura sau muzica. Este unul dintre refugiile mele cel mai puțin costisitoare: m-a costat doar ochiul drept și ochelarii de citit!” spune, amuzată, profesoara.

„Lucrul cu elevele mele este o bucurie, mai ales că avem rezultate!”

Maria-Rocselana Verdeș predă limba română și limba engleză la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru”, este asistent universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” și pregătește elevi pentru concursuri literare, olimpiade, teatru. Își dorește să schimbe oamenii în bine, să schimbe destine. Se pare că îi și reușește! Elevii profesoarei au câștigat, la toate concursurile la care au participat, de la marele premiu „Vasile Voiculescu”, la mențiuni. De 23 de ani predă materia care îi este atât de dragă și pe care o folosește ca pe o „armă” în lupta cu sistemul educațional din România. „Tot mai cred că ei sunt și șansa noastră pentru o schimbare în bine. România are nevoie de o schimbare de mentalitate, de o schimbare radicală, din temelii”, declară profesoara.

Ultimul premiu obținut este cel de la Concursul Național de Creație Literară/Eseu „Mihai Eminescu”, ediția a IX-a, organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia. Au participat la secțiunile Proză: Eugenia Miulescu, Palaghiciuc Mădălina  din clasa a XII-a B, Argeșeanu Andreea, și Poezie: Besoi Bianca Patricia din clasa a XII-a D. Cele două eleve premiate cu PREMIUL SPECIAL sunt: Eugenia Miulescu și Besoi Bianca Patricia. „Sunt fericită pentru ele, voi munci și mai mult cu toți elevii care vor dori să-mi fie alături pe viitor.” spune profesoara. „Cred că este deja tradiție să câștigăm premii, dar în spatele diplomelor (care, uneori, vin cu întârziere) și a fotografiilor este multă muncă. De subliniat este faptul că, la multe dintre concursurile literare, elevele Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru” concurează cu elevi de la profilul filologie, cu profesori sau scriitori. Concursul Național de Creație Literară/Eseu „Mihai Eminescu”, organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia s-a adresat elevilor, având un juriu foarte serios”, mai adaugă profesoara Maria-Rocselana Verdeș.

Reușite literare pe parcursul carierei

În domeniul literaturii, Maria-Rocselana Verdeș, a publicat un volum de poezii – „Poeme verzi”; a abordat probleme de metodica predării limbii și literaturii române și a celei engleze – „Nichita Stănescu și poetica neomodernismului. Strategii de predare la clasele de liceu”, „Gramatica limbii engleze. Note de curs”, în domeniul lexicologiei – „Dicționar juridic englez-român”, lucrarea fiind premiată de către Editura „Carol Davila” din București în anul 2015. Preocupările profesoarei în domeniul cerecetării s-au concretizat prin multe articole publicate la conferințe și simpozioane internaționale, ultima participare fiind în 25-26 decembrie în Dubai, 3rd International Conference of Science, Engeneering, Law and Management, alături de Marius Buzera.

Cu un palmares impresionant, Maria-Rocselana Verdeș îi învață pe tinerii artiști cum să dea piept cu realitatea, cum să facă față într-o altă lume decât aceea în care se simt în siguranță. Imaginația, pixul și hârtia fac potecă prin  buruienile realității în care trăim. Combustibil le este perseverența, iar ghid, profesoara Maria-Rocselana Verdeș. „Bucuria mea este să îi văd pe elevii mei citind și creând: să îi fac să nu renunțe! Faptul că sunt atrași de literatură sau teatru, pentru mine, este un mare succes! Așa clădesc caractere: treaptă cu treaptă, fiecare concurs fiind la fel de important”.

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.