Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Primul tren a poposit în gara din municipiul Târgu Jiu la data de 1 iulie 1888, gorjenii având apoi oportunitatea să călătorească de fiecare dată când au avut nevoie cu acest mijloc de transport. Gara a fost realizată într-un loc unde, în respectiva perioadă, nu era construită nici măcar o casă, însă anii care au trecut au dezvoltat zona, iar de la un drum prăfuit care ducea spre calea ferată din oraș s-a ajuns la Bulevardul Republicii, așa cum se numește în prezent strada din municipiul Târgu Jiu. 

Din cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, a scriitorului Ion Duguleanu, aflăm istoria Bulevardului Republicii din Târgu Jiu, stradă care a dus din centrul orașului către gara din Târgu Jiu începând cu anul 1888.  Autorul cărții menționate precizează că în acest loc nu se aflau case, fiind un simplu drum care ducea spre gara din oraș.  „Lucrarea lui Alexandru Ștefulescu, «Istoria Târgu Jiului», deși apărută în anul 1906, face doar sumare referiri la situații și evenimente petrecute în primii ani ani secolului XIX. Nici această lucrare și nici harta care o însoțește nu amintesc nimic despre noul bulevard care va porni din fața Gimnaziului «Tudor Vladimirescu» spre sud-est, până la gara CFR. Singurele mențiuni sunt cele privitoare la data de 1 iulie 1888, când a venit primul tren în gara Târgu Jiu și o imagine din acei ani a bulevardului Brătianu, având gara în fundal. Prima este cea a gării Târgu Jiu așa cum arăta ea la începutul secolului XX, iar a doua este o imagine a noului bulevard, privit dinspre clădirea Gimnaziului «Tudor Vladimirescu». Nici recensământul din anul 1899 nu indică vreo locuință pe această stradă. Cred că până în anul 1900 este chiar impropriu să o numim stradă, căci ea era doar un drum pe care treceau câteva care spre gară și de acolo spre oraș”, scrie Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2016.

După anul 1900, zona s-a dezvoltat și a fost dat chiar și un nume străzii, însă mai târziu a fost schimbat și păstrat până în prezent. „La 10 august 1901, printr-o hotărâre a Primăriei Târgu Jiu, se dă numele lui I.C.Brătianu noului bulevard, iar Ministerul de Interne avizează favorabil acest nume la 1 septembrie 1901. Bulevardul va purta numele de I.C.Brătianu până în anul 1948 când noile autorități îl vor schimba, numindu-l Bulevardul Republicii, nume pe care îl poartă și în prezent. După anul 1960, aspectul străzii s-a schimbat radical. Autoritățile au decis amplasarea pe acest bulevard a unor blocuri de locuințe, care pentru început s-au construit pe partea ei vestică. Ulterior, s-au construit blocuri și pe partea de est și apoi la sud de întâlnirea cu strada Al. I. Cuza, iar multe dintre casele vechi de pe această stradă au fost demolate”, mai scrie Ion Duguleanu în cartea „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.