Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Întâiul primar al municipiului Târgu-Jiu a fost Constantin Stanciovici Brănișteanu (1815-1883), el fiind o personalitate marcantă a vieții culturale și sociale din Târgu Jiu. Stanciovici Brănișteanu a întemeiat învățământul public în limba română în județul Gorj. Un număr de 154 de școli au fost înființate în județ, cele mai multe din zona Olteniei pentru aceea perioadă.

branisteanu bustul-lui-constantin-stanciovici-branisteanu-din-targu-jiu-judetul-gorj-vazut-din-lateral

Constantin Stanciovici Brănișteanu s-a născut pe 16 aprilie 1815, în București, și i-a avut dascăli pe renumiții Gheorghe Lazăr, dar şi Ion Heliade Rădulescu. În 1832, gorjeanul Petrache Poenaru, apreciind capacitatea absolventului Constantin Stanciovici Brănișteanu, l-a numit profesor public la Școala Națională Începătoare de la Târgu Jiu.

002852a„Începând cu anul 1838, Constantin Stanciovici Brănișteanu a funcționat dascăl la cursurile de candidați învățători pentru școlile sătești din Gorj, contribuind astfel la deschiderea a peste 150 de asemenea așezăminte școlare. În perioada anilor 1838 – 1839, în timp ce era dascăl la Școala Normală (cursurile de candidați – învățători), Constantin Stanciovici Brănișteanu a avut o impresionantă (prin conținut și volum) corespondență cu Eforia Școalelor, care a lămurit multe dintre problemelor începutului școlilor normale”, scria Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

29

Primul primar din istoria orașului Târgu-Jiu

Constantin Stanciovici Brănișteanu a fost întâiul primar al Târgu Jiului, în perioadele 1864-1868 și 1890-1891. În 1840, Brănișteanu s-a implicat în viața politică, fiind, potrivit lui Alexandru Doru Șerban, membru al magistraturii sau cilen de magistrat, iar în 1846 și 1847 a ocupat funcția de secretar al generalului Gheorghe Magheru. Chiar și în timpul Revoluției de la 1848 a fost secretarul generalului.

De-a lungul timpului, Brănișteanu a îndeplinit și funcțiile de prezident al Maghistratului, judecător, inspector al externatelor de fete. A contribuit la schimbarea edilitară a localității, între care se număra și înființarea Grădinii Publice a orașului Târgu Jiu. De asemenea, a scris și tipărit pe cheltuiala sa prima carte intitulată ,,Agenda”, în anul 1839, un fel de manual pentru candidații de învățători și pentru elevi. Este socotit, pe bună dreptate, primul scriitor modern al Gorjului din secolul al XIX-lea.

Primul spectacol de teatru din urbea de pe Jiu

festival-teatru

„Lui Stanciovici Brănișteanu i se atribuie cel dintâi spectacol de teatru din Târgu Jiu, la 30 august 1834, punând în scenă piesa 《Regulus》 prezentată de ziua onomastică a domnului Alexandru Dimitrie Ghica”, scrie Alexandru Doru Șerban.

Bustul unei personalități marcante

Bustul realizat din bronz de sculptorul Neculai Bandărău, din București, a fost amplasat în fața Casei Măldărescu. În acest imobil a funcționat Școala Națională Începătoare, înființată și condusă de Constantin Stanciovici Brănișteanu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.