Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a oferit, în cadrul Zilei Naționale Brâncuși, premiul „Restitutio.Brânucși” sculptorului Maxim Dumitraș, în semn de apreciere pentru activitatea artistică, de promovare a valorilor culturale și popularizarea operelor, dar  și a personalității sculptorului gorjean Constantin Brâncuși.

Nominalizarea din acest an, a sculptorului Maxim Dumitraș, a aparținut Marinelei Strîmbulescu, vicepreședinte al Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, fiind validată în unanimitate de către conducerea Asociației. În anul 2021, premiul „Restitutio. Brâncuși”, a fost acordat unui alt sculptor consacrat, Vlad Ciobanu, curator pentru multe ediții a Atelierelor de Sculptură Brâncuși.

„Conform statutului său, Asociația Pleniceanu instituie și conferă premii personalităților culturii și istoriei României pentru activitățile depuse, acordând din anul 2019, cu ocazia Zilei Naționale Brâncuși, premiul „Restitutio. Brâncuși”, celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor și personalității sculptorului gorjean”, ne-a declarat Andrei Popete Pătrașcu, presedintele Asociației.

Maxim Dumitraș, un sculptor cunoscut în toată lumea
Maxim Dumitraș
Maxim Dumitraș

Maxim Dumitraş este un artist la apogeul carierei sale, un sculptor cunoscut în toată lumea.

„Arta sa este un discurs al materialelor şi al formelor, al culorii şi al traseelor, de la cerc la elipsă, de la arc la linia frântă, nu face decât să sublinieze legătura subtilă dintre substanţă şi absenţă, dintre existenţă şi nonexistenţă, dintre voluptatea Vieţii şi expresivitatea blândă şi perversă a Morţii (…)

După Brâncusi, Max Dumitraş afirmă din nou, prin aceste propoziţii eliptice, că sculptura a ieşit de sub determinarea lui Newton şi s-a aşezat, cu o măreţie discretă, în ecuaţia la fel de eliptică a lui Enstein, în aceea care concentrează întreaga epică a Relativităţii generalizate. Max Dumitraş este, rînd pe rînd, dar şi simultan, pictor şi sculptor, provocator şi actor, fotograf, cercetător şi curator.

Maxim Dumitraș

El manipulează, cu o maximă dexteritate, toate limbajele consacrate, construieşte, prin absorbţia textului în imagine, cărţi halucinante, concepe şi dezvoltă acţiuni, creează instalaţii, intervine în spaţii publice, foloseşte camera foto şi video, adaptează cele mai vechi şi banale materiale şi tehnici la cele mai subtile provocări ale contemporaneităţii.

Formele arhaice se convertesc subit în repere ale unei surprinzătoare avangarde, clasicismul se instalează confortabil în forme de lut sau în lemnul cioplit sumar, barocul se revarsă din împletitura de nuiele, romantismul se naşte din coloratura afectivă a obiectelor, iar ţipătul expresionist poate fi perceput, aproape la fiecare pas, solidar deopotrivă cu forma şi cu tonul cromatic”, spune Pavel Şuşară, un alt nume care contează în critica plastică.

Maxim Dumitraș

Max Dumitraş este şi un răsfăţat al galeriilor de artă, curatori şi galerişti se bat pentru a-l avea în expoziţii, iar Dumitraş are forţa să fie mereu altul dimpreună cu arta sa.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.