Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Fotografia cu sculptorul Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, vândută la ultima licitație „Historic” cu suma de 8.000 Euro, va fi expusă în premieră la Târgu Jiu, alături de alte zece fotografii realizate de Marcu Micu, fotograful lui Brâncuși. Fotografiile vor fi expuse la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor – 2023”

„În cele zece fotografii achiziționate de Asociația culturală Tătărescu de la Casa de Licitații „Historic”, Marcu Micu, fotograful lui Brâncuși, surprinde diferite evenimente și manifestații organizate la Târgu Jiu, inaugurarea Portalului Eroilor, din ziua de 27 octombrie 1938, lucrare realizată de Constantin Brâncuși, astăzi cunoscută sub numele de Poarta Sărutului, parade miliatare organizate cu ocazia zilei de 10 Mai, în anii 1935, 1938 și 1943. În fotografiile realizate de Marcu Micu se pot observa oficialități locale sau militare precum generalul Alexandru Tătărescu”, ne spune profesorul Andrei Popete Pătrașcu, custodele fotografiilor.

Fotografie de la inaugurarea Porții Sărutului

 

Marinela Strîmbulescu, președintele Asociației culturale Tătărescu: „Cea mai importantă fotografie a colecției este realizată de Marcu Micu în ziua de 27 octombrie 1938, în Grădina Publică a orașului, cu prilejul inaugurării Portalului Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși, lucrare cunoscută astăzi sub numele Poarta Sărutului. De mici dimensiuni, fotografia surprinde grupul de participanți la solemnitatea inaugurării operei lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu.”

Fotografie cu sculptorul Constantin Brâncuși la Târgu Jiu

În cadrul expoziției de la Târgu Jiu, a fost adusă și ultima fotografie cu sculptorul Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, realizată în anul 1938 de Marcu Micu. Acesta a fost unul dintre cei mai apropiați fotografi de sculptorul Constantin Brâncuși, cel care a realizat cunoscutele fotografii ce-l înfățișează pe Brâncuși lucrând la Târgu Jiu.

În luna martie, ultima fotografie vândută de Casa de Licitații „Historic”, realizată de Marcu Micu, a fost vândută cu suma de 8.000 €. Fotografia îl surprinde pe Constantin Brâncuși în ziua de 23 mai 1938, la Târgu Jiu, cu prilejul desfășurării unei mari demonstrații străjerești, la care a luat parte și Comandantul Străjii Țarii, Theofil Gh. Sidorovici, însoțit de Statul Major al Comandamentului.

Fotografia, aflată acum într-o colecție particulară, va fi expusă la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor – 2023”.
Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.