Pe strada Victoriei, la numărul 22, se află o altă clădire impozantă: Banca Târgu-Jiului sau Casa Anton Lafcovici. Clădirea, construită în 1895, a fost, așa cum spun autorii volumului „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine” (2010), „martor tăcut al evenimentelor petrecute” în orașul lui Brâncuși. De aproape șapte decenii, Casa Anton Lafcovici, după numele ultimului său proprietar, nu mai servește pentru locuit, ci ca sediu al unor instituții. Aici a funcționat zeci de ani Banca Târgu-Jiului și alte instituții bancare/de credit, dar și întreprinderi comerciale. În prezent, în această frumoasă clădire este sediul Clubului Sportiv Pandurii Târgu-Jiu.
Din volumul „Târgu-Jiu- Case. Oameni. Destine”, din 2010, aflăm povestea acestui imobil, situat chiar în zona central-pietonală a municipiului. Mulți dintre noi am trecut sau poate trecem des pe lângă această casă și poate unii se și întreabă ce povești se ascund în spatele zidurilor groase. Magistratul Ion Duguleanu și colaboratorii săi au aflat cui a aparținut imobilul de la anul construcției și până când a intrat în proprietatea statului. Astfel, această clădire a fost construită în 1895, an care este inscripționat și pe frontonul imobilului și a apărut în actele vremii ca aparținând familiei Dumitru și Alexandrina Ghibu. „La recensământul din 1912, clădirea, înregistrată acum în strada Victoriei nr. 16, aparținea lui Dumitru Comșa și familiei sale. La scurt timp după, clădirea și-a schimbat proprietarul-fiind achiziționată de către Banca Târgu-Jiului și familia lui Anton Lafcovici. (…) Edificiul și-a păstrat proprietarii până în 1946-1948. Nu se știe cum a ajuns în proprietatea statului”, scrie în volumul mai sus amintit. De-a lungul anilor, aici au avut sediul mai multe societăți, ba chiar și CEC Bank, până în 1986, când s-a mutat în strada Traian. După 1989, în Casa Anton Lafcovici a funcționat sediul Cooperativei de Credit, iar în prezent doar al Clubului Pandurii Târgu-Jiu. „În 1988 se decisese demolarea clădirii, căci autoritățile voiau să asigure sistematizarea zonei centrale a orașului. Reprezentanții Primăriei au realizat un inventar și o prezentare sumară a clădirii”, se spune în volumul „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine” (2010).Un lucru interesant care merită amintit este faptul că această clădire avea, încă de la începutul secolului XX instalație pentru curentul electric și instalație sanitară. Încălzirea s-a făcut inițial cu sobe pe lemne, apoi cu gaze naturale.
Despre Banca Târgu-Jiului
Această instituție bancară și-a început activitatea în 1908, la 1 februarie. A funcționat până în 1946, iar în 1931 avea două sucursale: la Baia de Aramă și la Petroșani. A avut un capital inițial care a crescut considerabil în anii ce au urmat.
Cine a fost ultimul proprietar al clădirii
Născut în Craiova, la 1870, Anton Lafcovici este posibil să fi făcut parte dintr-o familie de emigranți polonezi-Lafkovisky. Absolvent al unei școli de comerț a devenit funcționar bancar la sucursala din Craiova a Băncii Naționale (BNR). Din funcția de ajutor de contabil, a ajuns la Târgu-Jiu, tot în sistemul BNR, aici avansând până la funcția de director al Sucursalei Târgu-Jiu a BNR. A ocupat această funcție de conducere în perioada 1902-1907, iar în perioada 1910-1922, Anton Lafcovici a intrat în sistemul privat al instituțiilor de creditare, fiind director al Băncii Târgu-Jiului. A fost căsătorit cu Magdalena, fiica lui Constantin C. Săvoiu, fost prefect al județului Gorj și fost deputat. Au avut împreună un fiu, Constantin.